Υπό παρακολούθηση έχει θέσει τη μετάδοση του ιού Oropouche το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Kρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Ευρώπη, σε Ιταλία και Ισπανία από τουρίστες που ταξίδεψαν στην Κούβα και τσιμπήθηκαν από έντομα που μετέφεραν τον ιό.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου του ECDC στην Ιταλία έχουν καταγραφεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού από τσίμπημα κουνουπιου δεν υπάρχουν στην Ευρώπη,σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από Κούβα. Ειδικότερα, το πρώτο κρούσμα στην γείτονα χώρα εντοπίστηκε τον Ιούνιο. Επρόκειτο για ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Κούβα, ο οποίος χρειάστηκε τετραήμερη νοσηλεία. Εντός του τρέχοντος μήνα έχουν βρεθεί τρία κρούσματα στην Ισπανία. Τα περιστατικά είχαν τα ίδια συμπτώματα.
Παρά τον εντοπισμό των κρουσμάτων , το ECDCαναφέρει χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που ταξιδεύουν στην Κούβα ή την Αμερική εφόσον ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών δημόσιας υγείας για τη χρήση ατομικών προστατευτικών μέτρων κατά των τσιμπημάτων σκνίπας και κουνουπιών. Άξιο λόγου είναι πως πολύ χαμηλή εκτιμάται και η πιθανότητα δευτερογενούς μετάδοσης του ιού Oropouche στην Ευρώπη, από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με το ECDC, λόγω της απουσίας γνωστών ικανών φορέων που εντοπίζονται συνήθως στην Αμερική.
Ιός Oropouche
Πρόκειται για ζωονοσογόνο νόσο που προκαλείται από τον ιό Oropouche (OROV) (ορθοβουνιακός ιός oropoucheense). Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής (π.χ. Βραζιλία, Περού, Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία) και την Καραϊβική (π.χ. Παναμάς, Τρινιδάδ και Τομπάγκο). Εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστεί μετά από τσίμπημα κουνουπιού ως οξεία εμπύρετη ασθένεια (με πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις), αλλά και να υπάρξουν περιστασιακά με πιο σοβαρά συμπτώματα (π.χ αιμορραγίες και μηνιγγίτιδα). Οι νοσήσεις δεν προκαλούν θάνατο σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγραφές.
Πηγή: www.virus.com.gr