Ευλογιά των πιθήκων: Συστάσεις του ΠΟΥ για τους ασθενείς με κατοικίδια. Τι να προσέχουν

Προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς τους πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων. Γιατί πρέπει να απομονώνονται από τα κατοικίδιά τους. Τι άλλο πρέπει να προσέχουν.

Οι πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων οι οποίοι έχουν κατοικίδια στο σπίτι τους, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να τα προστατεύσουν από τον επικίνδυνο ιό, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η προειδοποίηση του ήρθε μετά την είδηση ότι μολύνθηκε ένα ιταλικό λαγωνικό στο Παρίσι, από τους ιδιοκτήτες του που νοσούσαν.

«Πρόκειται για το πρώτο γνωστό περιστατικό μετάδοσης του ιού από ανθρώπους σε ζώο. Πιστεύουμε επίσης ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό μόλυνσης σκύλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr. Rosamund Lewis, επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων.

Οι ειδικοί γνώριζαν ότι θεωρητικώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολύνουν τα ζωάκια τους. Τώρα, όμως, που αποδεικνύεται και στην πράξη, είναι πολύ σημαντικό οι  ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να απομονώνονται από τα κατοικίδιά τους, τόνισε.

Εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται σωστή διαχείριση και απόρριψη των απορριμμάτων, διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των τρωκτικών και άλλων ζώων εκτός σπιτιού.

Η Dr. Lewis επισήμανε πως όταν οι ιοί μεταδίδονται μεταξύ διαφορετικών ειδών, μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες μεταλλάξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί με την ευλογιά των πιθήκων, διευκρίνισε. Εν τούτοις, «από τη στιγμή που ο ιός βρέθηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό οργανισμό, υπάρχει η πιθανότητα αυτό να συμβεί», τόνισε.

Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο μην υπάρξει διασπορά σε ζώα εκτός οικιών. «Η πιο επικίνδυνη συνθήκη θα είναι αν ο ιός μετακινηθεί σε πληθυσμούς με μεγάλη συγκέντρωση ζώων, όπως τα τρωκτικά», είπε ο διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Dr. Michael Ryan. «Η αδιάκοπη μετάδοση από το ένα στο άλλο θα επέτρεπε την ταχεία εξέλιξη του ιού».

Έφτασε σε 92 χώρες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστή από το 1958, αλλά έως πρότινος προκαλούσε συρροές κρουσμάτων κυρίως στην Αφρική. Ωστόσο από τον Μάιο του 2022 έως σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 35.000 κρούσματα σε 92 χώρες του κόσμου. Επιπλέον, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 ασθενείς.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τα παγκόσμια κρούσματά της αυξήθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στη χώρα μας, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν αναφερθεί 48 κρούσματα.

Η νόσος προσβάλλει κυρίως άνδρες, αλλά έχουν αναφερθεί μερικά περιστατικά και σε γυναίκες και σε παιδιά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/evlogia-ton-pithikon-systaseis-tou-pou-gia-tous-astheneis-me-katoikidia-ti-na-prosechoun/157739/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες