Έρευνα για τον COVID19 στην Ελλάδα, τον εμβολιασμό και την αντίδραση της Ελληνικής Κοινωνίας

Ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν  από τη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή  6500 ατόμων  στην Ελλάδα για την COVID-19, την αντίδραση της Ελληνικής Κοινωνίας τόσο στον ιό  και τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, τα  βασικά συμπεράσματα της  έρευνας-μελέτης είναι τα εξής:

• Οι Έλληνες ενημερώνονται για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και την πανδημία COVID-19: 62% από το διαδίκτυο, 20% από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 18

• % από Τηλεόραση/ραδιόφωνα/εφημερίδες/ περιοδικά, και, το 70% θεωρούν δε ότι είναι καλά έως πολύ καλά ενημερωμένοι.

• Μόνον ένας στους τέσσερις εμπιστεύεται τις ειδήσεις και πληροφορίες που δέχεται και δυο στους τέσσερις αμφιβάλλουν για την εγκυρότητά τους.

• Οι μισοί εμπιστεύονται τους ειδικούς και τους παράγοντες της πολιτείας σε ότι εισηγούνται και ανακοινώνουν, σχεδόν οι υπόλοιποι τους εμπιστεύονται με ενδοιασμούς και ελάχιστοι (6%) δεν
τους εμπιστεύονται.

• Πέντε στους δέκα δεν πιστεύουν τις φήμες που κυκλοφορούν, τέσσερις στους δέκα τις αμφισβητούν και ένας στους δέκα τις πιστεύει.

• Στους δέκα Έλληνες οι τέσσερις θεωρούν ως κύριο αίτιο της διασποράς τις εκδηλώσεις, γάμους, κηδείες, διασκέδαση, συγκεντρώσεις, οι τρεις στους δέκα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι δυόμισι
τον τουρισμό και μισός τα καταστήματα και την αγορά.

• Δυο στους τέσσερις δεν πιστεύουν ότι οι θάνατοι που ανακοινώνονται ότι ανήκουν στον κορονοϊό και την πανδημία είναι αληθείς, μόνον ένας στους τέσσερις το πιστεύει.

• Το 7% των πολιτών έχει μολυνθεί/αρρωστήσει από τον κορονοϊό, ποσοστό που είναι το 6-πλάσιο αυτού που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

• Σε κάθε 74 άτομα υπάρχει ένας φορέας του ιού που ενσυνείδητα ή ασυνείδητα (ασυμπτωματικός) κυκλοφορεί ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους.

• Ένας στους τρεις Έλληνες έχει κάνει τουλάχιστο μια φορά το τεστ.

• Τρεις τους τέσσερις θεωρούν τις αποστάσεις, την μάσκα και την ατομική υγιεινή ως τα κύρια μέτρα προφύλαξης και πρόληψης.

• Το 2,5% των πολιτών δεν τηρεί κανένα μέτρο προφύλαξης. Πολλοί πολίτες δεν προσέχουν και ακουμπούν με γυμνά δάκτυλα και χέρια τα ΑΤΜ, POS, ασανσέρ, χειρολαβές πορτών, λαβές και
κολόνες λεωφορείων και τρένων καθώς και καρότσια και καλάθια στα καταστήματα.

• Το 4% ΔΕΝ αισθάνεται απολύτως ασφαλές ακόμα και όταν τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες είναι θυμωμένοι και ζητούν από την πολιτεία να επιβάλλει αυστη-
ρούς κανόνες σεβασμού και τήρησης των μέτρων.

• Ένας στους πέντε θεωρεί τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που λαμβάνει η πολιτεία ακατάλληλα.

• Περίπου οι μισοί πολίτες προσέχουν πολύ να μην “κολλήσουν” συγγενείς και φίλους στην περί- πτωση που είναι οι ίδιοι ασυμπτωματικοί φορείς, και, ένας στους πέντε δεν προσέχει καθόλου.

• Το 1,6% δεν πρόκειται να ενημερώσει κανέναν σε περίπτωση που θα μολυνθεί από τον ιό.

• Το 3% των πολιτών δεν θα έκανε τίποτα αν εμφάνιζε συμπτώματα ίωσης και θα περίμενε την εξέλιξη, το 36% θα έμενε σε οικειοθελή καραντίνα και το 60% θα έκανε το τεστ ή θα πήγαινε σε
νοσοκομείο για τα περαιτέρω.

• Το 90% θεωρεί ότι η ατομική ευθύνη παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας ενώ το 1% δεν θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

• Ένας στους πέντε πολίτες δηλώνει πως δεν θα εμβολιαστεί, ένας στους τέσσερις ότι θα εμβολιαστεί χωρίς δεύτερη σκέψη και οι δυο στους τέσσερις ότι για διάφορους λόγους θα συμβουλευ- τούν κάποιους ειδικούς.

. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο, κύρια γιατί είναι καινούργιο και νέας τεχνολογίας.

• Ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι θα υπάρξουν παρενέργειες και μάλιστα σοβαρές, ενώ δυο στους τέσσερις πιστεύουν πως οι παρενέργειες θα είναι ήπιες.

• Ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα βρεθούν σε κοινωνικό και εργασιακό περιθώριο.

• Το 7% θεωρεί ότι όποιος δεν εμβολιαστεί θα αρρωστήσει.

• Το 55% αυτών που δεν θα εμβολιστούν θα αποφεύγει παρέες και συναθροίσεις και το 32% τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Το 38% όσων εμβολιαστούν θα συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας.

• Τρεις στους τέσσερις πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημάις απολύτως ή μερικώς καλύτερα από άλλες χώρες.

Τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους: COVID-19: Η Αντίδραση της Ελληνικής Κοινωνίας – Ο Εμβολιασμός αναρτήθηκαν σε μορφή: α) πλήρη (Ελληνικά), β) συνεπτυγμένη (Ελληνικά) και, γ) συμπεράσματα (Ελληνικά και σε Αγγλικά), στις σελίδες:
https://bme.uniwa.gr/announcements/news/2021-02-23-covid-19-in-greece-pa… και, http://users.uniwa.gr/mglamb/Research-Studies/Research-Studies.pdf

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα τόσο για τους απλούς πολίτες που αγωνιούν για την εξέλιξη της κατάστασης όσο και για τους επιστήμονες και πολιτειακούς παράγοντες που ασχολούνται με τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς επίσης και για ερευνητές που ανα- ζητούν πρωτογενή σχετικά στοιχεία.

Επιμέλεια

Μιχάλης Γλαμπεδάκης, Ομότιμος καθηγητής πρώην ΤΕΙ Αθήνας, τώρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ανάλυση Δεδομένων-Εκπόνηση Μελέτης

Γλαμπεδάκης Αντώνης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ, MSc
Κούζιλος Γιώργος, Χημικός Μηχανικός, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, MBA, PhD

Συλλογή στοιχείων

Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής της Σχολής Μηχανικών
του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/71808/ereyna-toy-pada-gia-ton-covid19-stin-ellada-ton-emvoliasmo-kai-tin-antidrasi-tis

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες