Έρευνα στο Ισραήλ δείχνει γιατί είναι αναγκαία η 3η δόση του εμβολίου

Πάνω από 4 εκατ. Ισραηλινοί έκαναν την 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid με το σκεύασμα της Pfizer και μετά τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά – Οι Ισραηλινοί που έκαναν το εμβόλιο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν τον Ιούλιο απ’ όσους είχαν εμβολιαστεί Μάρτιο ή Απρίλιο

Για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μειώνεται η επίδραση των εμβολίων κατά της νόσου Covid- 19 όταν παρέλθουν τέσσερις έως έξι μήνες.
Έρευνα που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» δείχνει ότι, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο σε ότι αφορά τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοιό τον Ιούλιο σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όπως έδειξε ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση «Nature Communications».

Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς από το κέντρο «KSM Research and Innovation» και χρησιμοποίησε δεδομένα για τη διεξαγωγή μιας αναδρομικής μελέτης που συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τη COVID.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία ατόμων που εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που εμβολιάστηκαν μεταγενέστερα (Μάρτιος και Απρίλιος). Η μελέτη έλαβε υπόψη πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.

Η έρευνα έδειξε ότι, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος για όσους εμβολιάστηκαν την πρώτη περίοδο (Ιανουάριος- Φεβρουάριος) διατρέχοντας υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνάδουν με άλλες μελέτες που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.

Επιπλέον, «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους», τονίζει ο καθηγητής Μπαράκ Μιζράχι, ερευνητής υγείας του Ινστιτούτου KI που ηγήθηκε της μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ισραήλ ακολουθεί την δική του πολιτική σε ότι αφορά την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες το προτείνουν για άτομα άνω των 18 ετών.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγησή της σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα: σε όσους , δηλαδή, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή να εκδηλώσουν σοβαρή ασθένεια. Μέχρι στιγμής, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση .

Για τον επικεφαλής της έρευνας, τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορωνοϊό τον Ιούλιο απ΄ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο .

Πηγή: https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1182636/ereuna-sto-israil-deihnei-giati-einai-anagaia-i-3i-dosi-me-to-emvolio-tis-pfizer/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες