Επιστολή ΕΚΕ προς Υπουργό Υγείας αναφορικά με τις Μονάδες Νοσηλείας Στεφανιαίων Ασθενών


Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την ευκαιρία της αναζωπύρωσης της πανδημίας covid-19 με την αύξηση των κρουσμάτων αναζωπυρώθηκαν και οι καταγγελίες πολλών συναδέλφων για την προσπάθεια ορισμένων διοικητών νοσοκομείων (συμπτωματικά των ίδιων που και προ 5 μήνου είχαν προσπαθήσει)να μετατρέψουν τις στεφανιαίες μονάδες σε μονάδες βαρέως πασχόντων από sars- cov 2.Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανταποκρινόμενη στις καταγγελίες των συναδέλφων  απέστειλε αμέσως επιστολή στον Υπουργό Υγείας ενημερώνοντάς τον και θέτοντας τον προ των ευθυνών του.  Ζήτησε δε συγχρόνως άμεση συνάντηση μαζί του για να του εκθέσει ακριβώς τους προβληματισμούς της Καρδιολογικής Κοινότητας.


Γιώργος Κοχιαδάκης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Γ.Γραμματέας ΕΚΕ

Επιστολή

Προς:
Υπουργό Υγείας
Κο Β. Κικίλια                                                  

Κοιν/ση:
Υφυπουργό Υγείας, Κο Β. Κοντοζαμάνη
Πρόεδρο ΕΟΔΥ, Κο Π. Αρκουμανέα
Πρόεδρο ΠΙΣ, κο Α. Εξαδάκτυλο

Θέμα: Μονάδες Νοσηλείας Στεφανιαίων Ασθενών

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες από  μέλη μας, ορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, από υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη γνώσης σχεδιάζουν τη μετατροπή των Στεφανιαίων Μονάδων των Νοσοκομείων τους σε Μονάδες για τη Νοσηλεία βαθέως πασχόντων από SARS -COV-2.

Αναγνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες καταστάσεις και τις έκτακτες συνθήκες που ζει ο κόσμος παγκοσμίως και την ανάγκη για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία των ασθενών λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο παρά την πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να είναι η στεφανιαία νόσος με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων θανάτων φέτος από τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ήδη υπάρχουσες αξιόπιστες μελέτες μιλούν για αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ελλιπή αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων, αύξηση των επιπλεγμένων εμφραγμάτων και πιθανή αύξηση της θνητότητάς της στεφανιαίας νόσου.

Ο αριθμός των κρεβατιών στις στεφανιαίες μονάδες είναι ήδη πολύ μικρός. Η αναλογία κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας προς το γενικό πληθυσμό είναι πολύ μικρότερη από την αναλογία κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας προς το γενικό πληθυσμό. Να είστε σίγουρος ότι η σχεδιαζόμενη από ορισμένους διοικητές, μετατροπή κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας σε κρεβάτια γενικής μονάδας θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τον τρόπο αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και θα αυξήσει την ήδη μεγάλη θνητότητα της.

Παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γραμματέας
Ι. Γουδέβενος                                   Γ. Κοχιαδάκης
Ομ. Καθηγητής                                     Καθηγητής

Πηγή: https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1208

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση η ορθοστασία και η κίνηση

Τι έδειξε ανάλυση σε ηλικιωμένους και ποια είναι τα αποτελέσματα του τρόπου ζωής σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή. Οι ηλικιωμένοι περνούν συχνά το μεγαλύτερο...

Γιατροί του Δημοσίου με ιδιωτικά ιατρεία και ιδιώτες σε Δημόσια Νοσοκομεία: Πότε θα γίνει πραγματικότητα το νέο ΕΣΥ

Ένα ανοιχτό ΕΣΥ που θα δημιουργεί νέες οικονομικές δυνατότητες στους γιατρούς και περισσότερες επιλογές στους πολίτες, είναι το ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου...

Νέα εποχή στην εκπαίδευση της χειρουργικής, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών...

Ετικέτες