Επιστολή ΕΚΕ προς Υπουργό Υγείας αναφορικά με τις Μονάδες Νοσηλείας Στεφανιαίων Ασθενών


Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την ευκαιρία της αναζωπύρωσης της πανδημίας covid-19 με την αύξηση των κρουσμάτων αναζωπυρώθηκαν και οι καταγγελίες πολλών συναδέλφων για την προσπάθεια ορισμένων διοικητών νοσοκομείων (συμπτωματικά των ίδιων που και προ 5 μήνου είχαν προσπαθήσει)να μετατρέψουν τις στεφανιαίες μονάδες σε μονάδες βαρέως πασχόντων από sars- cov 2.Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανταποκρινόμενη στις καταγγελίες των συναδέλφων  απέστειλε αμέσως επιστολή στον Υπουργό Υγείας ενημερώνοντάς τον και θέτοντας τον προ των ευθυνών του.  Ζήτησε δε συγχρόνως άμεση συνάντηση μαζί του για να του εκθέσει ακριβώς τους προβληματισμούς της Καρδιολογικής Κοινότητας.


Γιώργος Κοχιαδάκης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Γ.Γραμματέας ΕΚΕ

Επιστολή

Προς:
Υπουργό Υγείας
Κο Β. Κικίλια                                                  

Κοιν/ση:
Υφυπουργό Υγείας, Κο Β. Κοντοζαμάνη
Πρόεδρο ΕΟΔΥ, Κο Π. Αρκουμανέα
Πρόεδρο ΠΙΣ, κο Α. Εξαδάκτυλο

Θέμα: Μονάδες Νοσηλείας Στεφανιαίων Ασθενών

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες από  μέλη μας, ορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, από υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη γνώσης σχεδιάζουν τη μετατροπή των Στεφανιαίων Μονάδων των Νοσοκομείων τους σε Μονάδες για τη Νοσηλεία βαθέως πασχόντων από SARS -COV-2.

Αναγνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες καταστάσεις και τις έκτακτες συνθήκες που ζει ο κόσμος παγκοσμίως και την ανάγκη για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία των ασθενών λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο παρά την πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να είναι η στεφανιαία νόσος με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων θανάτων φέτος από τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ήδη υπάρχουσες αξιόπιστες μελέτες μιλούν για αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ελλιπή αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων, αύξηση των επιπλεγμένων εμφραγμάτων και πιθανή αύξηση της θνητότητάς της στεφανιαίας νόσου.

Ο αριθμός των κρεβατιών στις στεφανιαίες μονάδες είναι ήδη πολύ μικρός. Η αναλογία κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας προς το γενικό πληθυσμό είναι πολύ μικρότερη από την αναλογία κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας προς το γενικό πληθυσμό. Να είστε σίγουρος ότι η σχεδιαζόμενη από ορισμένους διοικητές, μετατροπή κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας σε κρεβάτια γενικής μονάδας θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τον τρόπο αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και θα αυξήσει την ήδη μεγάλη θνητότητα της.

Παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γραμματέας
Ι. Γουδέβενος                                   Γ. Κοχιαδάκης
Ομ. Καθηγητής                                     Καθηγητής

Πηγή: https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1208

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες