ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη

O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν ακόμη ερασιτεχνικό. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους ήταν η αγάπη και η εκτίμηση  του κόσμου. Ο Παπαϊωάννου τα απόλαυσε όσο λίγοι. Η εκτίμηση είναι ένα πολύ ακριβό πράγμα, που δεν αγοράζεται, κερδίζεται, και είναι ταλέντο.

Για την τραγωδία στα Τέμπη θα συσταθεί μια τριμελής εξεταστική επιτροπή απο 4-5 άτομα. Α ρε μεγάλε  Βαμβακούλα σχολή έφτιαξες.

Ο Κώστας Σημίτης είχε παραδεχθεί(με σπαραχτική ομολογία ενοχής) πριν 25 χρόνια  με το “αυτή είναι η Ελλάδα”. Πόσα χρόνια στην ευχή πρέπει να περάσουν για να βιώσουμε μια άλλη Ελλάδα ;

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Απολύθηκε απο τη εκπομπή match of the day του BBC o Gary Lineker επειδή άσκησε κριτική στη πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.   Δίκαιο έχει το ΒΒC αφού τον είχε να σχολιάζει μόνο μπάλα αλλά μετά τη κατακραυγή τον ξανακάλεσε.

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Νέα απο τη ESC

EAPC Certification in Preventive Cardiology organised by the European Association of Preventive Cardiology (EAPC)

Co chairperson Vassilios Vassiliou Prof East Anglia Norwich UK. Εγγραφή μέχρι 26 Απριλίου 23

Δημοσιεύτηκε το επιστημονικό πρόγραμμα του ESC 23 . Amsterdam 24-27 Αυγούστου. New guidelines: Ενδοκαρδίτιδα, Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Διαβήτης, Μυοκαρδιοπάθειες και ΟΣΣ.

ΣΤΥΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ACC .23

Tα ελληνικά ονόματα που είδαμε στο πρόγραμμα:  Εfstathia Andrikopoulou ( Birmingham, AL ),  George Dangas (New York, NY), Julia Grapsa (London, GB), Stamatis Lerakis,  Stavros Konstantinides (Mainz, DE,)  Nicolas Palaskas (Houston, TX). 

Μεγάλη συμμετοχή γυναικών

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:  Τήρηση, Εφαρμογή(implementation) και   Συμμόρφωση(compliance, adherence)  οδηγιών στις χρόνιες παθήσεις(καρδιακή ανεπάρκεια, στατίνες). Oι οδηγίες βασίζονται σε δημοσιευμένες αποδείξεις. Αν δεν υπάρχουν δεδομένα δεν υπάρχουν συστάσεις.

Ποιος γιατρός θα χάσει τη δουλειά του από τη τεχνητή νοσημοσύνη; Aπάντηση: Εκείνος που δεν θα την χρησιμοποιεί!

 Η θεματολογία: Πολύ απεικόνιση, διαδερμικές βαλβίδες, καρδιογενές shock με ή χωρίς ECMO, παχυσαρκία,  πνευμονική εμβολή, πνευμονική υπέρταση, Εγκυμοσύνη,  Αμυλοείδωση, συγγενείς καρδιοπάθειες. Ta συνήθη debate:

  PCI ή CABG σε LMD ή MVD, Επαναγγείωση ή όχι στη καρδιακή ανεπάρκεια

Λειτουργικό ή ανατομικό(CTA) test στη σταθερή ΣΝ ή πόνο στο στήθος.

    H HFpEF που είναι συχνή σε γυναίκες ηλικιωμένους συνεχίζει να παραμένει αδιάγνωστη και καθόλου καλά κατανοητή

Δεν αποσαφηνίζεται η διάρκεια χορήγησης αντιπηκτικών μετά ablation AF . Δύσκολο να γίνει κλινική μελέτη. Παρ ότι οι ηλεκτροφυσιολόγοι μιλάνε για μη υποτροπές ΚΜ διστάζουν να την διακόψουν.

Συστήνεται νέα υπο ειδικότητα  του επεμβατικού υπεροχωγραφιστή

ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ(OHCA)

Ανδρας 61 ετών κατέρρευσε στο σπίτι του. Η  σύζυγος του στις 20.00 κάλεσε το ΕΚΑΒ που ήταν κοντά και έφτασε έγκαιρα με ΚΑΡΠΑ και απινίδωση τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Κοζάνης όπου διασωληνώθηκε και θρομβολύθηκε λόγω STEMI κατωτέρου τοιχώματος.  Θεωρήθηκε ότι η θρομβόλυση απέτυχε και μεταφέρθηκε στο ΠΠΓΝΙωαννίνων(Παρασκευή 24.30) όπου υπεβλήθει επιτυχώς σε αγγειοπλαστική διάσωσης(rescue) σε ολικά αποφραγμένη δεξιά στεφανιαία(Φλώρος Χρ ). Την επόμενη το πρωί αποσωληνώθηκε και σε 10 ημέρες εξήλθε χωρίς νευρολογικά προβλήματα.

Σχόλια. Ο ασθενής ανήκει στη τυχερή κατηγορία των 5-10%  ΟΗCA που επιβιώνουν. Παρά την έντονη ΚΑΡΠΑ(σχετική αντένδειξη) χορηγήθηκε θρομβόλυση. Οι θεράποντες ορθά το διεκόμισαν αμέσως αφού διεπίστωσαν απο το ΗΚΓ μη επιτυχημένη θρομβόλυση. Στο πρόσφατο ΑCC 23 παρουσιάσθηκε η μελέτη STREAM-2. H STREAM-1 φαρμακοεπεμβατική στρατηγική   είχε συστήσει ότι στους άνω των 75 ετών ασθενείς πρέπει να χορηγείται μισή δόση τενεκτεπλάσης. Η STREAM-2 μελέτησε τη ασφάλεια της μισής δόσης τενεκτεπλάσης σε άνω των 60 ετών όταν χρονικά δεν είναι διαθέσιμη PCI.  H μισή μεν δόση μείωσε τις ενδοκράνιες αιμορραγίες(ICH) αλλά δεν τις εξαφάνισε. Στη μελέτη συμμετείχαν 600 ασθενείς(μέση ηλικία 71, γυναίκες 32%, με διάρκεια συμπτωμάτων < 3ώρες και που δεν είχαν σε <1 ώρα πρόσβαση σε PCI ). Οι ασθενείς τυχαιοπoιήθηκαν σε θρομβόλυση(μέσος όρος χορήσηγησης 110 λεπτά) και ακόλουθη PCI σε  6-24 ώρες(n:401)  ή σε primary PCI(n:203)  πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.  Η διαφορά μεατξη των δυο ομάδων(θρομβόλυση΄Vs PCI ήταν 80 λεπτά). Στους  ασθενείς της ομάδας θρομβόλυσης χορηγήθηκε ασπιρίνη(150-325 mg), κλοπιδογρέλη 300 mg  φόρτιση και στη συνέχεια 75 mg/ημερησίως και ενοξαπαρίνη (όχι Bolus αν >75 ετών). Στους  ασθενείς της ομάδας PCI χορηγήθηκε ασπιρίνη, αναστολέας P2Y12 και αντιπηκτική αγωγή σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό. Στο 1/3 της  ομάδα  θρομβόλυσης υπεβλήθη σε rescue/urgent PCI.  TIMI 0/1 ροή πριν τη PCI : 28.5% vs. 65.5% (p < 0.001)

To πρωτογενές καταληκτικό συμβάν σε σύγκριση με την ομάδα που έγινε PCI δεν διέφερε σημαντικά, (12.8% vs 13.3%). Ούτε H  30 ημερών συνολική θνητότητα είχε διαφορά 9.3 vs 89%. Παρά τη μισή δόση τενεκτεπλάσης ICH συνέβη σε  6 ασθενείς( όλοι  <70 ετών) της ομάδας τενεκτεπλάσης και σε κανένα της PCI. O Armstrong διευκρίνισε ότι έγινε παραβίαση πρωτοκόλλου με χορήγησης αυξημένων αντιπηκτικών.

Συναδελφικά, Γιάννης Γουδέβενος Γιάννινα

Ιδέες για το τριήμερο αποκλειστικά δια ζώσης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες