ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν τις στιγμές που πέφτουν οι σοφάδες.

To 2024 η μέση τιμή του πακέτου θα φτάσει τα 12 €. Στην Ελλάδα ούτε αυτό το μέτρο έχει αποδώσει. Συγχαρητήρια στο ΕΛΙΚΑΡ για τα γρήγορα αντανακλαστικά

Οι περισσότεροι των διευθυντών  στις κλινικές   προσδοκούσαμε  σε χαμηλές πτήσεις βέβαια κατά τη νοσηλεία σπάνια πλουσίων  ενδεχόμενες δωρεές. Εκεί ήταν το λάθος .  Επρεπε να επικεντρωθούμε στους φτωχούς . Πάντως από αυτή την επικοινωνία πρέπει να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά Ιδρυμα Τοσίτσα και  αείμνηστο Ελευθέριο Μαντζίκα( Ακάκιε τα Μακαρόνια να είναι ΜΙΣΚΟ)  για μεγάλες δωρεές(υπερηχο, καταγραφικά στο αιμοδυναμικό) στην έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής Καρδιολογικής στα Γιάννινα το 1992.

Εξαίρεση αποτελεί ο Θ. Μανώλης με τις δωρεές στη καρδιολογική τoυ Νοσοκομείου  ΒΟΥΛΑΣ. Αυτός όμως έχει φίλους αποκλειστικά  εφοπλιστές!

Το University of Stanford  με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Γιάννη Ιωαννίδη(καθηγητής για 10 χρόνια στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων) ανάρτησε τις επικαιροποιημένες 2023 λίστες κατάταξης των επιστημόνων βάσει της επιρροής τους στη διεθνή βιβλιογραφία λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο έως το τέλος του 2022.  Με τις λίστες   δεν έχω ασχοληθεί για πολλούς λόγους και να  αποφύγω τυχόν παρεξηγήσεις. Το κάνω τώρα με αφορμή τους φοιτητές της Πάτρας που ανάρτησαν ότι  83 Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών  είναι στη λίστα των 2% κορυφαίων επιστημόνων. Στο τομέα της καρδιαγγειακών παθήσεων είναι 2 : Κούνης Ν(από το γνωστό σύνδρομο) και Κάκκος Στ(αγγειοχειρουργός).  Στις κρίσεις μελών ΔΕΠ(για να γίνεις καθηγητής ) αξιολογούνται 3 τομείς: Κλινικό, Διδακτικό και Ερευνητικό(εργασίες, παραγωγή νέας γνώσης) έργο. Η παραπάνω λίστα αξιολογεί μόνο το τρίτο που και είναι βέβαια και το πιο σημαντικό.
BREAΚING NEWS

Aπο τη εποχή προεδρίας X. Μπουντούλα έχει να ασχοληθεί η ΕΚΕ με εκπαίδευση αποκλειστικά των ειδικευομένων. Τώρα με πρωτοβουλία του μέλους του ΔΣ Κ. Παπαδόπουλου τρέχει μηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν  ζωντανά στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ ή διαδυκτιακά. Το πρόγραμμα(On demand και τα προηγούμενα) στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ. hcs.gr. Το επόμενο είναι στις 20 1  24 NEA GUIDELINES(οι   2023  των ACC/AHA  για τη Κολπική Μαρμαρυγή   Hκεντρική αρχή στην αντιμετώπιση της είναι: The Access to All Aspects of care to All (4 As). Aπό την στιγμή  που η ΚΜ παρουσιασθεί 3  είναι οι προτεραιότητες  που πρέπει να εφαρμοσθούν σ όλου τους ασθενείς όσον αφορά τους θεραπευτικούς στόχους:,Stroke risk assessment and treatment Optimizing all modifiable risk factors, andSymptom management using rate- and rhythm-control strategies (SOS)

 

Joglar JA, et al. Circulation.  2023;doi:10.1161/CIR.0000000000001193.  

J Am Coll Cardiol. 2023;doi:10.1016/j.jacc.2023.08.017.

Για τις διαφορές με  τις ESC ΑF 2020   ΠΡΟΣΕΧΩΣ Point of Care για Υπέρηχους πνευμόνων από το Gdansk, Poland μαζί με VIDEO  στο N Engl J Med 2023;389:e44.

Για εκτίμηση συμφόρησης των πνευμόνων στα ΤΕΠ. Πατριανάκο σε πρόφτασαν!

   State of the art Scientific Statement από ΑΗΑ: Aπεικόνιση Διηθητικών Μυοκαρδιοπαθειών (αμυλοείδωση, σαρκοείδωση, νόσος Fabry, υπερφόρτιση μυοκαρδίου από σίδηρο (hereditary hemochromatosis or other genetic disorders of iron metabolism or from the repeated transfusions necessary to treat some hereditary anemias) και μερικές ασυνήθεις όπως νόσος Danon, Friedreich ataxia, Pompe Disease, PRKAG2 syndrome, and the various   types of mucopolysaccharidosis.

Circulation: Cardiovascular Imaging. 2023;Issue 11: e015800 ελεύθερη πρόσβαση

ΤΟ Μέτσοβο τις ημέρες των γιορτών είναι sold out.  Eτσι είναι ευκαιρία να βρεθούμε στην επιστημονική εκδήλωση  Teaching in the Clinical Setting, στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2023 Αν χιονίσει θα είναι κάπως έτσι και με αρκούδες! 

Συναδελφικά Γουδέβενος Γιάννης Γιάννινα

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες