Επιπλοκές στην εγχείρηση από φάρμακα που προκαλούν απώλεια βάρους

Σε έρευνα, περίπου το 56% ανθρώπων που λάμβαναν αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 είχαν σημαντική ποσότητα τροφής στο στομάχι τους την ώρα της εγχείρησης.

Φάρμακα που οδηγούν σε απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να κάνει κάποιος εμετό κατά τη διάρκεια της εγχείρησής του ενώ βρίσκεται υπό αναισθησία, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι είναι νηστικοί πριν την εγχείρηση, επειδή η γενική αναισθησία μπορεί να φέρει ναυτία και να πνιγούν από τον εμετό τους.

Μέρος της λειτουργίας των αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 συμβάλλει στην απώλεια βάρους επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο η τροφή να περάσει από το στομάχι.

Στην έρευνα, περίπου το 56% ανθρώπων που λάμβαναν τέτοιο φάρμακο είχαν σημαντική ποσότητα τροφής στο στομάχι τους την ώρα της εγχείρησης, όπως έδειξε υπερηχογράφημα, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.

Συγκριτικά, μόνο το 19% ανθρώπων που δεν λάμβαναν τέτοιο φάρμακο είχαν τροφή στο στομάχι μετά από προεγχειρητική νηστεία.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα 120 ασθενείς που θα εγχειρίζονταν, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023.

Γενικά, η χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 συνδεόταν με σχεδόν 31% εμφάνιση αυξημένων υπολειμμάτων τροφών στο στομάχι ασθενών παρά τη νηστεία πριν την εγχείρηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο τους σε περίπτωση που χρησιμοποιούν τέτοιο φάρμακο.

Πηγές:
JAMA Surgery, https://www.iatronet.gr/article/123345/epiplokes-sthn-egheirhsh-apo-farmaka-poy-prokaloyn-apoleia-varoys-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες