Επεκτείνεται η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Η επέκταση γίνεται μέσω νέων δωρεών του ΙΣΝ, συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, προς το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Child Mind Institute.

Τρία νέα κέντρα για τη δημιουργία τεχνογνωσίας και περαιτέρω διάχυση γνώσης στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο θα δημιουργηθούν στα πανεπιστήμια Ροκφέλερ και Κολούμπια, καθώς και στο Child Mind Institute, έπειτα από νέες δωρεές ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σαύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, όπου έγιναν δωρεές ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων για να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, τρία νέα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, την Σπάρτη και την Κομοτηνή. Με τις νέες δωρεές θα επεκταθεί σημαντικά η διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ.

Κάθε μία από τις δωρεές αποσκοπεί σε κάτι διαφορετικό, όπως:

  • Στον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών
  • Στην αξιοποίηση της επιστήμης της γονιδιωματικής για την περαιτέρω κατανόηση και θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας
  • Στην ενίσχυση της πρόσβασης των παιδιών και των νέων σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Οι τρεις νέες δωρεές ευθυγραμμίζονται με τη φιλοσοφία που διαπνέει την Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ μέχρι σήμερα. Αποσκοπούν στην επέκταση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τη διεθνή ανταλλαγή γνώσεων και την υποστήριξη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την υγεία, τόσο συνειδητοποιούμε ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Η σωματική με την ψυχική υγεία, η ατομική υγεία με την υγεία διεθνώς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. «Αυτό σημαίνει πως για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικότερες προκλήσεις του τομέα υγείας σήμερα, από τις πανδημίες έως την περιορισμένη πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, πρέπει να υιοθετήσουμε μία ολιστική αντιμετώπιση, σε όλους τους κλάδους και πέρα από εθνικά σύνορα».

Τα τρία νέα κέντρα

Το Stavros Niarchos Foundation (SNF) Institute for Infectious Disease Research του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ ιδρύθηκε από το ΙΣΝ μέσω δωρεάς ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη διεθνών επιστημονικών συνεργασιών, με σκοπό την προώθηση της έρευνας, την αξιοποίησή της για την ενίσχυση των πρακτικών οφελών της, και την έγκαιρη ανταπόκριση σε παθογόνους παράγοντες υψηλού κινδύνου.

Όλ’ αυτά υπό την καθοδήγηση του νομπελίστα της Ιατρικής Dr. Charles Rice, προέδρου της Κλινικής Συμβουλευτικής Ομάδας COVID-19 της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Το SNF Center for Precision Psychiatry and Mental Health του Πανεπιστημίου Κολούμπια δημιουργήθηκε από το ΙΣΝ επίσης μέσω δωρεάς ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την χρήση της Ιατρική Ακριβείας (precision medicine) στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ψυχιατρικών παθήσεων. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νοσημάτων ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο. Η Ιατρική Ακριβείας βασίζεται στη Γονιδιωματική.

Τέλος, το SNF Global Center for Child and Adolescent Mental Health του Child Mind Institute ιδρύθηκε από το ΙΣΝ μέσω δωρεάς ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχει ως σκοπό να επεκτείνει δραστικά την πρόσβαση παιδιών και εφήβων, ανά τον κόσμο, σε αποτελεσματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω δράσεων, που θα αντιμετωπίσουν τρία από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντούν οι νέοι όταν αναζητούν αποτελεσματική περίθαλψη ψυχικής υγείας:

  • Την έλλειψη πρόσβασης στην ενημέρωση
  • Την έλλειψη ποιότητας της περίθαλψης
  • Το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική υγεία

Οι νέες δωρεές συνεισφέρουν στις μακροχρόνιες και εκτεταμένες συνεργασίες μεταξύ του ΙΣΝ με καθέναν από τους τρεις οργανισμούς.

Στις φωτογραφίες ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος μαζί με (από πάνω αριστερά προς τα κάτω) τους κ.κ. Harold Koplewicz, ιδρυτικό πρόεδρο και ιατρικό επικεφαλής του Child Mind Institute, Sander Markx, διευθυντή Ψυχιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και Barry Coller, αντιπρόεδρο Ιατρικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/epicheirein/epekteinetai-i-protovoulia-gia-tin-ygeia-tou-idrymatos-stavros-niarchos-isn/156413/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες