ΕΟΠΥΥ: Έρχεται «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας
Τι αλλάζει άμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τις διαγνωστικές εξετάσεις

«Κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να μπει σύντομα, καθώς οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα φέρουν μείωση στον αριθμό των εξετάσεων που χρεώνονται στον Οργανισμό, αφού θα ξεκαθαριστεί ποιες είναι πλασματικές και ποιες εκτελούνται πραγματικά.
Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη βουλή, θα επιχειρήσει να «κουρέψει» τις πλασματικές εξετάσεις οι οποίες ενώ χρεώνονται στον Οργανισμό, στην πραγματικότητα δεν γίνονται ποτέ.
Πρόκειται για τον real time έλεγχο που θα γίνεται για κάθε υπηρεσία που θα χρεώνεται στον ΕΟΠΥΥ.
Κάτι όμως που θα βάλει φρένο σε χιλιάδες «μαϊμού» εξετάσεις που σήμερα επιβαρύνουν τον Οργανισμό.
Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και χρόνια είχε βρεθεί ότι ορισμένα διαγνωστικά κέντρα υπερχρέωναν τον Οργανισμό.
Μάλιστα μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ειδικά της καραντίνας, κάποιοι παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση και στην διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων της τάξης του 120% με 130%, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.
Εξάλλου την περίοδο της σκληρής καραντίνας του 2020 οι περισσότερες μονάδες υγείας εμφάνισαν μείωση στην κίνηση ακόμη και κατά 40% λόγω της περιορισμένης κίνησης των πολιτών.
Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ
Το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προωθηθεί σύντομα προς ψήφιση και θα αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του Οργανισμού, ώστε να μετατραπεί σε έναν ασφαλιστικό φορέα όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της έγκρισης από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής της νέας Διοίκησης του Οργανισμού: «Σύντομα θα εφαρμοσθεί ο Real time έλεγχος προκειμένου να ελέγχονται όλες οι δαπάνες. Θέλουμε να εξορθολογιστεί το σύστημα, και θα πληρώνουμε τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε και όχι αυτές που προκύπτουν από παραβατικές συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πλεύρης.
Πάντως τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να εφαρμόσουν οι μόνιμες πια και με τη βούλα της Βουλής, Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη και η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/02/blog-post_78.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες