ΕΟΠΥΥ: Από τους ιδιώτες παρόχους το 10% των εσόδων του οργανισμού το 2023

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι κλινικές, τα διαγνωστικά αλλά και επιστήμονες υγείες, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback θα αποδώσουν στον οργανισμό εκατομμύρια ευρώ που αρχικά εκτιμώνται στα 748

Στα 748 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώνονται τα κεφάλαια που θα αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ μέσα στην επόμενη χρονιά οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι κλινικές, τα διαγνωστικά αλλά και επιστήμονες υγείες, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε κάτι λίγο πάνω από το 10% των προβλεπόμενων εσόδων του οργανισμού για το 2023 και φυσικά μέχρι το τέλος της χρονιά θα έχει πολλαπλασιαστεί!

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σαν αρχική εκτίμηση για τις επιβαρύνσεις των εταιρειών, το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι όταν οι αντίστοιχες αρχικές εκτιμήσεις ήταν της τάξης των 861,8 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη διότι υπήρξε σχετική ενίσχυση κάποιων λογαριασμών εσόδων από τον οργανισμό, όπως πχ για το φάρμακο.

Όμως και πάλι στις επικείμενες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ μέσα στη χρονιά, αυτό θα αλλάξει και ο τελικός λογαριασμός για rebate και clawback θα ναι παραπάνω. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2022 τελικά θα κλείσει με επιβαρύνσεις της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που απέχει δραματικά από τα 861 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι βασικοί χρηματοδότες

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα κεφαλαία στην κατηγορία rebate και clawback θα καταβάλουν οι παρακάτω:

  • Clawback φαρμάκου (φαρμακεία) 350 εκατ. ευρώ
  • Reabate φαρμάκου (φαρμακεία) 110 εκατ. ευρώ
  • Clawback φαρμάκου (νοσοκομειακή χρήση) 84 εκατ. ευρώ
  • Clawback Ιδιωτικών Κλινικών 82,1 εκατ. ευρώ
  • Clawback Διαγνωστικών 76 εκατ. ευρώ
  • Clawback Υγειονομικού Υλικού 10,6 εκατ. ευρώ.

Αυτές βέβαια είναι ιδιαίτερα συντηρητικές εκτιμήσεις, καθώς και πέρυσι όπως είπαμε, στον αρχικό προϋπολογισμό, οι εν λόγω λογαριασμοί για το 2022 προέβλεπαν επίσης ποσά σε αυτά τα επίπεδα, αλλά τελικά ξέφυγαν δραματικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για το φάρμακο το τελικό clawback εκτιμάται πλέον στα 1.246 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 378 εκατ. ευρώ, ενώ και το rebate φαρμάκου τελικά κλείνει στα 322 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 70,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά και πάλι φέτος οι επιστροφές θα είναι υψηλές, ίσως λόγω της μετατροπής του clawback σε…εκπτώσεις από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να έχουμε χαμηλότερη φαινομενικά επιβάρυνση των φαρμακευτικών. Όμως ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Έσοδα –  Έξοδα

Να αναφέρουμε ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το 2023 ανέρχονται στα 7,29 δισεκατομμύρια ευρώ (από 6,82 δισ. ευρώ πέρυσι) εκτιμώνται, με την Κυβέρνηση να γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν θα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Την ίδια στιγμή τα έξοδα για το 2023 εκτιμώνται στα 6,92 δισ. ευρώ, όμως και εδώ η εκτίμηση είναι αρκετά συντηρητική καθώς και πέρυσι αυτά είχαν προϋπολογιστεί στα 6,66 δισ. ευρώ αλλά τελικά διαμορφώθηκαν στα 8,7 δισ. ευρώ. Για να μην προκύψει φυσικά χρηματοδοτικό κενό, ο οργανισμός πέρα από οποιαδήποτε επιπλέον ενίσχυση λαμβάνει, χρησιμοποιεί τη διαδικασία των clawback και rebate φαρμάκων, των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαπιστώνονται και οι αλλαγές που έχουν συμβεί σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων για τη φαρμακευτική δαπάνη. Ειδικότερα προβλέπεται ποσό 1,26 δισ. ευρώ για τα ιδιωτικά φαρμακεία και 865 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ειδική κατηγορία φαρμάκων 1Α που χορηγούνται από τις ιδιωτικές κλινικές.

Συνολικά φτάνουμε δηλαδή στα 2,125 δισ. ευρώ για το 2023, από 2,088 δισ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή όπως αναφερόταν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό αποδίδεται στη διασύνδεση της ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης με την πορεία του ΑΕΠ.

Όμως και πάλι δεν αρκεί αν σκεφτεί κανείς ότι για φέτος η συνολική δαπάνη για το φάρμακο προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Για τις ιδιωτικές κλινικές προβλέπονται επίσης δαπάνες 270 εκατ. ευρώ από αρχικό φετινό προϋπολογισμό για 237 εκατ. ευρώ, που τελικά φέτος διαμορφώνεται στα 301 εκατ. ευρώ, άρα και εδώ υπάρχει κενό που θα καλυφθεί με clawback.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/312357/eopii-apo-tous-idiotes-parochous-to-10-ton-esodon-tou-organismou-to-2023/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες