ΕΟΔΥ: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία-Νέα δεδομένα από τους ελέγχους

Το ένα τρίτο των τυχαίων δειγμάτων που ελέγχει ο ΕΟΔΥ αφορούν την παραλλαγή Όμικρον. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού σημειώνουν ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση σε όλη την επικράτεια.

Επισήμως, έως τις 27 Δεκεμβρίου έχουν διαγνωσθεί μόνο 87 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Επιπλέον, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) καθώς και σε άλλα περιφερειακά εργαστήρια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 728 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021. Από τα 728 δείγματα, τα 198 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (27,2%) με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 19% και 39%.

Από τα 728 δείγματα, 181 αφορούσαν κρούσματα από τις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες εκτός Αττικής και 197 αφορούσαν δείγματα στην Αττική. Ειδικότερα, στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την εβδομάδα αυτή, στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%.

Τέλος, ως προς τις στοχευμένες δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης Omicron, μόλις το 7,6% (89/1178) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Omicron, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 2,7% και 12,5%.

Πηγή: https://virus.com.gr/eody-i-parallagi-omikron-exaplonetai-ragdaia-nea-dedomena-apo-toys-elegchoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες