Ενισχυτικές δόσεις για ανανέωση προστασίας και ενίσχυση κατά μεταλλάξεων

Αναγκαία θα είναι η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε έναν χρόνο μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Albert Bourla.

Προτεραιότητα, όπως επεσήμανε ο CEO της Pfizer είναι να κατασταλεί ο κίνδυνος σε βάρος των ευπαθών ομάδων σε δηλώσεις του στο CNBC, όπως μετέδοσε το businessinsider.com. Οι ενισχυτικές λήψεις θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των πιο μεταδοτικών παραλλαγών, κατά τα λεγόμενά του. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μολύνσεις από κοροναϊό να μην θα εξαφανιστούν ποτέ, οι κατασκευαστές εμβολίων καταβάλουν προσπάθειες  για την ανάπτυξη ενισχυτών, ώστε να εξασφαλιστεί η καταπολέμηση νέων παραλλαγών ή την παροχή προστασίας μόλις εξαντληθεί η προστασία  από τις υπάρχουσες λήψεις.

Από τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα δοκιμών της Pfizer  φαίνεται πως τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της εταιρείας είχαν ακόμη ανοσία στον SARS-CoV-2 τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήψη τους.  Σημειώνεται και πως το εμβόλιο της Moderna παρέχει προστασία μετά από έξι μήνες, αλλά όμως οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ανοσία των εμβολίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος  με τον κ.Bourla είναι πολλοί ειδικοί που εκτιμούν  ότι τα εμβόλια έναντι του νέου κοροναϊού θα γίνουν μια ετήσια ρουτίνα, παρόμοια με τα εμβόλια γρίπης. Οι ενισχυτικές δόσεις θα στοχεύουν σε μια παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Αρκετά κράτη προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν αναμνηστικές δόσεις αργότερα μέσα  στο τρέχον έτος, χωρίς όμως κάποια βεβαιότητα. Ήδη η Ε.Ε.  έχει μπει στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων την αγορά 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer στο διάστημα των επόμενων δυο ετών, προκειμένου να διασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες.

Σχετικά με την παραλλαγή Β.1.351, η έρευνα δείχνει ότι οι λήψεις από Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής – αλλά αυτές οι μελέτες εξέτασαν μόνο την ανοσολογική προστασία από αντισώματα, οπότε οι φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν και δοκιμάζουν ενισχυτικές λήψεις για προστασία από την εν λόγω παραλλαγή.

Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται η έγκριση του ενισχυτικού εμβολίου για να θωρακιστούν οι πολίτες εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel  σε δηλώσεις του στο Insider. Εκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Saab Gilbert η οποία βοήθησε στο σχεδιασμό του εμβολίου AstraZeneca, υποστήριξε στο BBC  ότι μια έκδοση αυτού του εμβολίου  κατά της παραλλαγής Β.1.351  φαίνεται να είναι διαθέσιμη για το φθινόπωρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα εμβολιάζεται η καγκελάριος  της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστώντας στους πολίτες να αποφύγουν τις συναναστροφές λόγω ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή στη Δανία αναστέλεται η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίτα Σιμονίτε  ζήτησε η χώρα της να παρελάβει τις δόσεις του εμβολίου που δεν χρειάζεται η Δανία, τονίζοντας ότι οι Λιθουανοί που θέλουν να εμβολιασθούν είναι περισσότεροι από τις δόσεις εμβολίων που διαθέτει η χώρα.

Πηγή: https://virus.com.gr/enischytikes-doseis-gia-ananeosi-prostasias-kai-enischysi-kata-metallaxeon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες