back to top

Ένα βήμα πιο κοντά γενετικά τεστ για 10 από τις συχνότερες ασθένειες

Τα αναπτύσσουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIΤ).

Σχεδόν έτοιμα για χρήση από τους γιατρούς είναι γενετικά τεστ που μπορούν να διαγνώσουν με ακρίβεια εάν κάποιος κινδυνεύει να εκδηλώσει 10 συχνές ασθένειες, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το MIΤ.

Τα τεστ αναζητούν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά, που δείχνουν αν κάποιος έχει αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει:

  1. Κολπική μαρμαρυγή
  2. Καρκίνο του μαστού
  3. Νεφρική νόσο
  4. Καρδιοπάθεια
  5. Υψηλή χοληστερόλη
  6. Καρκίνο του προστάτη
  7. Άσθμα
  8. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
  9. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  10. Παχυσαρκία

Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι στο εγγύς μέλλον «τα γενετικά τεστ θα χρησιμοποιούνται προληπτικά, για να δίνουν στους ασθενείς τη δυνατότητα να  λαμβάνουν εγκαίρως μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Niall Lennon, επιστημονικός υπεύθυνος των Κλινικών Εργαστηρίων του Ινστιτούτου Broad που έχουν δημιουργήσει από κοινού τα δύο πανεπιστήμια.

Άρχισαν οι μελέτες

Οι ερευνητές δημιούργησαν τα γενετικά τεστ με βάση τα ευρήματα από αναλύσεις σε 2.500 ανθρώπους. Σχεδόν ο ένας στους πέντε είχε πολλές πιθανότητες να εκδηλώσει τουλάχιστον μία από τις 10 συχνές παθήσεις.

Τώρα οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα τεστ για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν 25.000 εθελοντές σε 10 ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Για κάθε μία από τις 10 ασθένειες οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και επαληθεύσει συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος (DNA), που αυξάνουν τον κίνδυνο να τις αναπτύξει κανείς.

Για να είναι πιο ακριβής η βαθμολογία του κινδύνου που παρέχουν τα γενετικά τεστ τους, οι ερευνητές συνυπολογίζουν και δεδομένα που αφορούν την γενετική καταγωγή μας. Έως πρότινος, τα περισσότερα τέτοιου είδους τεστ βασίζονταν σε δεδομένα από ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής. Τα νέα γενετικά τεστ, όμως, περιέχουν πληροφορίες από όλες τις φυλές.

Η όλη έρευνα διενεργείται με παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρεμβάσεις, όπως βελτίωση του τρόπου ζωής ή ιατρικές θεραπείες. Άλλες πάλι αντιμετωπίζονται καλύτερα, όταν διαγιγνώσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Δεν θέλουμε να δίνουμε στους ανθρώπους αποτελέσματα για τα οποία δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα», εξήγησε ο Dr. Lennon.

Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Στην επόμενη φάση των μελετών τους οι επιστήμονες θα αξιολογούσαν πόσο ακριβή ήταν τα γενετικά τεστ τους και πώς επηρέασαν την ιατρική φροντίδα των εθελοντών τους.

«Εν τέλει, θέλουμε να μάθουμε τι σημαίνει για τους ανθρώπους να λαμβάνουν πληροφορίες για τον μελλοντικό κίνδυνο που διατρέχουν», κατέληξε ο ερευνητής.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/ena-vima-pio-konta-genetika-test-gia-10-apo-tis-sychnoteres-astheneies/180492/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες