Εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα- Χρόνος διενέργειας κι ενδείξεις

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι πιο συχνές συγγενείς νόσοι του ανθρώπου. Με το εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα (ή υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου, ή υπερηχογράφημα γ’ επιπέδου) γίνεται λεπτομερής και έλεγχος και εκτίμηση του καρδιαγγειακού συστήματος του εμβρύου, ως προς την ανατομία και τη λειτουργία της. Εκτελείται  διακοιλιακά και είναι απόλυτα ασφαλές για τη μητέρα και το έμβρυο.

Η απεικόνιση της καρδίας που γίνεται στην υπερηχογραφία β’ επιπέδου (απεικόνιση 4 κοιλοτήτων ,  απεικόνιση του χώρου εξόδου της δεξιάς και της αριστερής κοιλίας και των μεγάλων αγγείων) γίνεται μεν  έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας, αλλά παρόλα αυτά αρκετές καρδιακές ανωμαλίες μπορούν να διαφύγουν .

Η διενέργεια του εμβρυϊκού υπερηχοκαρδιογραφήματος , εκτελείται σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και γίνεται ενδελεχής έλεγχος της καρδιάς του εμβρύου  από διαφορετικές γωνίες και τομές που επιτρέπουν την ανίχνευση όχι μόνον μείζονων καρδιαγγειακών ανωμαλιών, αλλά και ελάσσονων  ανωμαλιών, οι οποίες όμως μπορεί να συνδέονται είτε με σύνδρομα , είτε να είναι δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή του παιδιού μετά τη γέννηση του.

Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν βελτιωμένη φυσιολογική κατάσταση μετά τον τοκετό και βελτιωμένο χειρουργικό αποτέλεσμα, σε νεογνά που είχαν διαγνωστεί προγεννητικά με εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα.

Επιπλέον η έγκυρη διάγνωση με εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία επιτρέπει:

  • τη σωστή συμβουλευτική των γονέων
  • την καλύτερη κατανόηση των καρδιαγγειακών ανωμαλιών που δεν σχετίζονται με συγγενείς καρδιοπάθειες.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο ιδεώδης χρόνος διεξαγωγής  του είναι 18-22η  εβδομάδα κύησης . Η απεικόνιση της καρδίας του εμβρύου μπορεί να γίνει και νωρίτερα, δηλαδή στην 15-18η βδομάδα , αλλά η λεπτομερής απεικόνιση σε αυτήν την ηλικία κύησης συνήθως δεν είναι εφικτή και απαιτείται επαναξιολόγηση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι κυριότερες ενδείξεις για τη διενέργεια εμβρυϊκού υπερηχοκαρδιογραφήματος ,αφορούν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται είτε με τη μητέρα ,είτε με το έμβρυο και συνοψίζονται παρακάτω:

Επιμέλεια-Συγγραφή: Μαρία Δασκαλάκη, Καρδιολόγος, εξειδικευθείσα στην Παιδοκαρδιολογία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Διενέργειας Υπερηχοκαρδιογραφημάτων Συγγενών Καρδιακών Ανωμαλιών από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΑCVI), Επιστημονική Συνεργάτιδα στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΣΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ”

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες