Εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά: Μια παιδίατρος απαντά σε 10 βασικές ερωτήσεις

Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου; Υπάρχει φόβος για μακροχρόνιες επιπτώσεις; Εάν το παιδί μου νόσησε, πρέπει να εμβολιαστεί; Τι ισχύει για τις αλλεργίες; Η Παιδίατρος Δρ. Αντωνία Μουτάφη απαντά σε 10 πολύ συχνά ερωτήματά μας για το εμβόλιο του κορονοϊού σε παιδιά.

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών έναντι της COVID-19. Εύλογα οι γονείς εκφράζουν αγωνίες και απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Η Παιδίατρος Δρ. Αντωνία Μουτάφη μας απαντά σε 10 πολύ συχνά ερωτήματα.

Ποια εμβόλια έναντι της COVID-19 έχουν εγκριθεί για τα παιδιά;

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί απ’ τους Διεθνείς Οργανισμούς Αξιολόγησης για τα παιδιά ηλικίας >12 ετών είναι το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer/BioNTech και το εμβόλιο Spikevax της Moderna (που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNA). Για τα παιδιά 5-11 ετών ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου Comirnaty της Pfizer/BioNTech σε διαφορετική δόση (10 mcg) – που αντιστοιχεί στο 1/3 της δόσης των ενηλίκων.

Τι είναι τα εμβόλια mRNA;

Τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την τεχνολογία mRNA δεν περιέχουν ιό, αλλά μια σειρά πληροφοριών (μήνυμα) το οποίο μπαίνει στο κυτταρόπλασμα και επάγει την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας που θα ενεργοποιήσει το ανοσιακό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.

Υπάρχει φόβος για μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου όπως στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες;

Όχι. Το μόριο του mRNA εμβολίου δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου που βρίσκεται το DNA. Εισέρχεται μόνο στο κυτταρόπλασμα και κατόπιν  καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται. Τίποτα από το εμβόλιο δεν παραμένει μέσα στον οργανισμό μετά από λίγες ώρες, άρα τίποτε δεν συσσωρεύεται για να επάγει μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση του εμβολίου με τη γονιμότητα.

Αφού η νόσος COVID-19 στις μικρές ηλικίες είναι ήπια, γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου;

Διότι σπάνια τα παιδιά (ειδικά αυτά που είναι κάτω των 12), μπορούν να εμφανίσουν ένα επικίνδυνο σύνδρομο που ονομάζεται «πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C)», που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, και επηρεάζει τα αγγεία, ακόμα και αυτά της καρδιάς. Επίσης, διότι ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων μετά από νόσο, για πολλές εβδομάδες (long covid). Επιπλέον, για κοινωνικούς λόγους, όπως να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της εκπαίδευσής τους και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους και τέλος για να συμβάλουν στο τείχος ανοσίας.

Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;

Ναι, μπορούν. Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (η πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό για 30 λεπτά.

Συστήνεται πριν τον εμβολιασμό η χορήγηση του αντιπυρετικού;

Όχι, δεν συστήνεται προληπτικά διότι μπορεί να μειωθεί η ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού.  Εάν όμως το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή μυαλγίες μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να του χορηγηθεί αντιπυρετικό.

Εάν το παιδί μου νόσησε από COVID-19, χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Ναι, διότι ο βαθμός προστασίας από φυσική λοίμωξη διαφέρει κατά πολύ και το εμβόλιο προσφέρει ισχυρότερη και ευρύτερη ανοσία.

Μπορεί το παιδί μου να νοσήσει απ’ το ίδιο το εμβόλιο;

Όχι.  Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο.

Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες απ’ τον εμβολιασμό;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των υπολοίπων γνωστών εμβολίων, δηλαδή, τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες,  που διαρκούν περίπου 24 ώρες είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους και ενήλικες.

Ποιες είναι οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες απ’ τον εμβολιασμό;

Μετά από πέντε εκατομμύρια πρώτες δόσεις και δύο εκατομμύρια δεύτερες δόσεις που έχουν ήδη δοθεί σε Αμερική και Καναδά, μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια που έχει συσχετιστεί με το εμβόλιο είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου (μυοκαρδίτιδα) σε συχνότητα 1 στα 2,5 εκατομμύρια μετά την πρώτη δόση, 3 στο εκατομμύριο μετά την 2η δόση. Έχει φανεί να είναι συχνότερο σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων και σοβαρότητας μυοκαρδίτιδας.

Επιμέλεια: Δρ. Αντωνία Χ. Μουτάφη MD, MSc, PhD-Παιδίατρος


Πηγή: https://www.nou-pou.gr/kids/emvolio-koronoiou-sta-paidia-mia-paidiatros-apanta-se-10-vasikes-erotiseis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες