back to top

Εμβόλιο γρίπης: 9 ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να το κάνουν

Τι ισχύει με τη χρονική απόσταση από το εμβόλιο κορωνοϊού – Πόσες συνταγογραφήσεις έχουν γίνει

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνει φέτος από συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, ξεκαθαρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Μέχρι 13 Νοεμβρίου 2021 είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια για τη γρίπη στην Ελλάδα και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβολιασμοί. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας και όλων των λειτουργών υγείας, προχωρά με αργούς ρυθμούς. 

Τα παραπάνω ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα Δευτέρα (15/11).

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών έχει διευκρινίσει τι ισχύει για γρίπη και covid και το πότε μπορούν οι πολίτες να κάνουν τα εμβόλια. Ο ΠΦΣ και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, που συμμετείχε στη συνέντευξη, τόνισαν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι «παρά τον ταχύ ρυθμό προόδου στους τομείς της διάγνωσης, της θεραπείας και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19.

» Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημασία των αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης λοιμώξεων που διατίθενται σήμερα: Την εκτεταμένη εφαρμογή του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης και τη διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης». Πέρυσι, αναφέρει ο ΠΦΣ, έγιναν πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης.

«Σε κάθε μπράτσο ένα εμβόλιο» – Το μήνυμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα με το εμβόλιο του κορωνοϊού. «Σε κάθε μπράτσο ένα εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι μικρή σημασία έχει η χρονικότητα, πιο πρώτο πιο δεύτερο, ούτε σε ποια χρονική απόσταση το ένα από το άλλο εμβόλιο.

«Ο ιός της γρίπης αυξάνει τη βαρύτητα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, περιορίζει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας σε καιρό πανδημίας Covid-19» συμπλήρωσε ο κ. Γραβάνης.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Η σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Με δεδομένο ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Αναλυτικά, το εμβόλιο γρίπης πρέπει να το κάνουν:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα).
Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες
Παχύσαρκα άτομα
‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών)
Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
‘Αστεγοι
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών).
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου σε live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είχε πει ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για τη γρίπη

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/735604-emvolio-gripis-9-omades-ypsiloy-kindynoy-poy-prepei-na-kanoyn

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες