Εμβολιασμός των παιδιών: Σκέψεις και προβληματισμοί

Την αναφορά περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε παιδιά 16-19 ετών στο Ισραήλ σχολιάζει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, κυρίως σε αγόρια, μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, δεν καταγράφηκε θάνατος ή εισαγωγή σε ΜΕΘ σε περιστατικά εφήβων που εμφάνισαν τη μυοκαρδίτιδα, αλλά σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι νεαροί νόσησαν ήπια και  η μυοκαρδίτιδα υποχώρησε με ανάπαυση και χορήγηση αντιφλεγμονώδους π.χ. ibuprofen από το στόμα.

Άξιο αναφοράς είναι πως ο μηχανισμός δημιουργίας της μυοκαρδίτιδας ενδεχομένως να προέρχεται από αυξημένη, σε σύγκριση με τους ενήλικες, απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών, σύμφωνα με όσα αποσαφηνίζει ο γιατρός. Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Νταλούκος σημειώνει  ότι «ίσως για τα μικρότερα των 16 ετών παιδιά μία δόση του εμβολίου να είναι αρκετή για την ανοσοποίηση τους, καθώς και πιθανόν μικρότερη ποσότηταα εμβολίου».

Στο ίδιο πνεύμα και με δεδομένο ότι τα περιστατικά στην πλειοψηφία τους αφορούσαν αγόρια, «ίσως η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson μόνο στα αγόρια και mRNA μόνο στα κορίτσια, να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον οδηγία εμβολιασμού για τις ηλικίες κάτω των 16 ετών».

Ωστόσο, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ελλοχεύει και σε περίπτωση νόσησης με COVID-19 χωρίς να έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός του παιδιού, όπως προειδοποιεί ο γιατρός «να μην ξεγελιόμαστε και πιστεύουμε ότι αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδιά γλιτώνουμε από την ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια, σας προτείνω να διαβάσετε την μελέτη για την επίπτωση της μυοκαρδίτιδας σε νέα παιδιά, μετά από διαπιστωμένη λοίμωξη covid-19».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο κ. Νταλούκας τονίζει τον μεγάλο αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων που διαγνώστηκαν με μαγνητική τομογραφία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα, και αυτά που μάθαμε μέχρι τώρα αλλά και αυτά που έχουμε να μάθουμε στο μέλλον από την πανδημία αυτή, είναι πολλά και διάφορα. Έτσι κι αλλιώς η ιατρική έχει μπει σε μια άλλη εποχή, που μας άνοιξε και θα συνεχίσει να μας ανοίγει άλλους ορίζοντες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-proteinei-o-paidiatros-k-ntaloykas-gia-ton-emvoliasmo-paidion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες