Εμβολιασμός: Δεδομένα από την ανάμειξη δόσεων Pfizer με AstraZeneca

Μια ισπανική μελέτη με αντικείμενο τον συνδυασμό δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 συμπέρανε ότι η χορήγηση μιας δόσης του σκευάσματος της Pfizer σε άτομα που έχουν ήδη λάβει μια δόση εκείνου της AstraZeneca, είναι άκρως ασφαλής και αποτελεσματική, όπως έδειξαν τα αρχικά αποτελέσματα χθες Τρίτη.

Η μελέτη Combivacs, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III που υποστηρίζεται από το ισπανικό κράτος, βρήκε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στη ροή του αίματος ήταν 30 με 40 φορές υψηλότερη σε άτομα που έλαβαν τη συμπληρωματική δόση της Pfizer σε σχέση με εκείνα που είχαν λάβει μόνο μια δόση της AstraZeneca.

Παράλληλα, η παρουσία αντισωμάτων με ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού ήταν επταπλάσια μετά από μια δόση της Pfizer, δηλαδή σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον διπλασιασμό της επίδρασης του εμβολίου που προκαλείται μετά από μια δεύτερη δόση του AstraZeneca.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικιών μεταξύ 18 και 59 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, και σχεδόν 450 εξ αυτών έλαβαν και μια δόση της Pfizer.

Μόνο το 1,7% των συμμετεχόντων εμφάνισε παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας, δήλωσε η Δρ. Μαγκνταλένα Κάμπινς, μια από τους επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά», ανέφερε.

Σε μια παρόμοια μελέτη συνδυασμού δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν με μια δόση Pfizer και στη συνέχεια έλαβαν μια δεύτερη δόση AstraZeneca ή και αντίστροφα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και ρίγη συγκριτικά με την περίπτωση που λάμβαναν δύο δόσεις του ίδιου σκευάσματος.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανοσολογική απόκριση αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Η Ισπανία διεξήγαγε την εν λόγω μελέτη προκειμένου να διαπιστώσει ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση μετά τον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, εξαιτίας ανησυχιών για περιστατικά θρομβώσεων σε νεότερους ανθρώπους.
 
Αυτός ο περιορισμός προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα και είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι νεότεροι πολίτες που είχαν λάβει ήδη την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, να μην λάβουν και τη δεύτερη.
 
«Τα σημερινά αποτελέσματα ενισχύουν την πιθανότητα εμβολιασμού ασθενών που έχουν λάβει την πρώτη δόση της AstraZeneca, αλλά αυτή δεν είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι ερευνητές της μελέτης», αναφέρει ο Χεσούς Αντόνιο Φρίας, κλινικός επικεφαλής του Ινστιτούτου Carlos III.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561368311/emvoliasmos-ti-edeixe-ispaniki-meleti-gia-tin-anameixi-doseon-pfizer-kai-astrazeneca/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες