Εμβολιασμοί Covid: 10 νέες πληροφορίες που μάθαμε για τον εμβολιασμό και τις ανεπιθύμητες ενέργειες

Απαντήσεις σε συνήθεις απορίες και ερωτήσεις για τον εμβολιασμό, τον τρόπο δράσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το σχέδιο “Ελευθερία”, η κ.Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής

Παρά τη φημολογία που διακινείται στον δημόσιο διάλογο και τα social media, το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο Covid, όπως είπε η Καθηγήτρια κ. Θεοδωρίδου, ενώ τα αντισώματα του εμβολίου δεν ανιχνεύονται στα τεστ για τον κορονοϊό.

Επίσης, η ανοσία ξεκινά από την 15η μέρα της λήψης της πρώτης δόσης, ενώ “αστοχία εμβολιασμού” μπορεί να υπάρξει στο 5% των ανθρώπων που λαμβάνουν την πρώτη δόση.

Δείτε όλες τις νέες πληροφορίες που μάθαμε για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και μας αφορούν όλους.


10 νέες πληροφορίες για τους εμβολιασμούς κατά της Covid

1) Μπορεί να προκαλέσει νόσο Covid το εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Η απάντηση είναι όχι. Το ίδιο το εμβόλιο δεν προκαλεί νόσο. Το μόριο του mRNA, με το οποίο κατασκευάζονται τα εμβόλια δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Επομένως εάν κάποιο άτομο νοσήσει αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, αυτό θα είναι επειδή η λοίμωξη είχε συμβεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό.

2) Εάν κάνω το εμβόλιο, θα βγω θετικός στα τεστ για τον κορονοϊό;

Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Τα rapid test τα οποία ανιχνεύουν αντισώματα και αντιγόνα, αλλά και ο μοριακός έλεγχος δεν θετικοποιούνται στα εμβολιασμένα άτομα. Εάν υπάρξει θετικό τεστ μετά τον εμβολιασμό, αυτό θα σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος είχε μολυνθεί νωρίτερα ή πριν προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.

3) Με ποια σειρά πρέπει να εμβολιαστώ για τον κορονοϊό, τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη;

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, 15 μέρες πριν και 15 μέρες μετά το εμβόλιο κατά της Covid, μπορεί να γίνει οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, από αυτά που συστήνονται ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

4) Μετά την πρώτη λήψη του εμβολίου, πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται αντισώματα;

Τα αντισώματα από την πρώτη δόση του εμβολίου δημιουργούνται μετά την 15η μέρα. Οπότε αν ένα άτομο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό πριν από τον εμβολιασμό, είναι δυνατόν να νοσήσει.

 5) Μπορεί το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό;

Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμού, λιγότερο από το 5%, στο οποίο μπορεί να υπάρξει “πρωτογενής αστοχία”, δηλαδή να μην αναπτυχθούν επαρκή αντισώματα από την πρώτη δόση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία με δεδομένο, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ότι οι πρώτοι άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο, μόλις πριν από ένα μήνα. “Η ερώτηση αυτή θα απαντηθεί πιο σωστά, λίγο αργότερα”, είπε η κα. Θεοδωρίδου.

 6) Πόσες είναι οι περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στην Ελλάδα μέχρι στιγμής;

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις, οι οποίες όμως, είναι σπάνιες. Στη χώρα μας ανάμεσα σε σχεδόν 85 χιλιάδες ανθρώπους που εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα, υπήρξαν 4 περιστατικά αναφυλακτικής αντίδρασης, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα με αδρεναλίνη, η οποία υπάρχει σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

7) Υπάρχουν “ψευδείς” παρενέργειες από το εμβόλιο, που μπορεί να οφείλονται σε άλλους λόγους;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, υπάρχει μια “υπερδήλωση” ανεπιθύμητων αντιδράσεων, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ψυχικές εκδηλώσεις που προκαλούνται σε πολλούς ανθρώπους από τον φόβο του εμβολίου και μάλιστα του εμβολιασμού με ένα νέο εμβόλιο.

 8) Υπήρξε άλλη σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο στην Ελλάδα;

Υπήρξε μία περίπτωση οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (σ.σ. του διοικητικού υπαλλήλου του Θριάσιου νοσοκομείου) που θεωρήθηκε ότι μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο. Στην πορεία φάνηκε ότι η επιπλοκή πιθανότατα δεν συνδέεται με το εμβόλιο, όμως, η αξιολόγηση του περιστατικού δεν έχει ολοκληρωθεί.

9) Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής στους εμβολιασμούς;

Η παρακολούθηση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής των εμβολίων στον πληθυσμό, ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, που είναι της τάξεως του 1 / 1.000.000.

10) Καταγράφονται όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εντοπίζονται μετά τον εμβολιασμό;

Σε κάθε χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Τομέας της Φαρμακοεπαγρύπνησης καταγράφει όλα τα περιστατικά τα οποία δηλώνονται υποχρεωτικά κατά την διάρκεια ενός εμβολιασμού και όλα αυτά τα περιστατικά υφίστανται έναν ενδελεχή έλεγχο για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα, εάν τελικά συνδέεται η αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό ή όχι.

Επιμέλεια: Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/emvoliasmoi-covid-10-nees-plirofories-pou-mathame-gia-ton-emvoliasmo-kai-tis-anepithymites-energeies/139681/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες