Εμβολιασμό έναντι της γρίπης όλων των παιδιών άνω των 6 μηνών συστήνουν οι παιδίατροι

Συστάσεις από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καθώς και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων για τον εμβολιασμό  των παιδιών δόθηκαν με αφορμή το γεγονός της πρόωρης έναρξης του κύματος της γρίπης την θερινή περίοδο. Με πιθανό το ενδεχόμενο επανεμφάνισης νέου κύματος τη χειμερινή περίοδο οι γιατροί ενθαρρύνουν τους γονείς να λάβουν έγκαιρα τα μέτρα τους.

Μπορεί το θερινό κύμα της γρίπης να έφθινε, αλλά πιθανή είναι η επανεμφάνισή του, όπως συνήθως  στα μέσα Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα, οπότε οι γιατροί προτείνουν στους γονείς να ενημερωθούν και να φροντίσουν για την θωράκιση του οργανισμού των παιδιών τους.  Τα προηγούμενά χρόνια λόγω της χρήσης της μάσκας και των lock down δεν καταγράφηκαν πολλά περιστατικά γρίπης. Ωστόσο με την χαλάρωση των μέτρων η πιθανότητα νόσησης με γρίπη επιστρέφει. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των έξι μηνών, για τους εξής λόγους:

  1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%).
  2. Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικεςτους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
  3. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από πέντε ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κ.λ.π. και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
  4. Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών. 5. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά την σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.
  5. Ο ΠΟΥ θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα την ομάδα των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και κάτω.
  6. Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για την γρίπη. Αντίθετα το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.
  7. Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία.

Με νόημα οι γιατροί υπενθυμίζουν πως η πλειονότητα των καταγεγραμμένων θανάτων αφορά άτομα που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και που δεν εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης.

Πηγή: https://virus.com.gr/emvoliasmo-enanti-tis-gripis-olon-ton-paidion-ano-ton-6-minon-systinoyn-oi-paidiatroi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες