Εμβόλια έναντι της COVID-19 και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια : Νεότερα Δεδομένα

Φως στην συσχέτιση εμβολιασμού έναντι COVID-19 με την ανάπτυξη ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ρίχνει εργασία Ελλήνων επιστημόνων. Καμία σύνδεση δεν φαίνεται μεταξύ της λήψης εμβολίου και των ΙΑΕΕ.

 Συγκεκριμένα, η εργασία δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Neurology (με δείκτη απήχησης 9.9). Για την εργασία  συνεργάστηκαν οι κ.κ. Γεωργίου Τσιβγούλη, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη, Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ανδρονίκης Νάσκα, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Ηλία Τζαβέλλα, Αν. Καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη. Το εν λόγω άρθρο αφορά τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δεδομένων. Επιδίωξη είναι η διερεύνηση του επιπολασμού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΙΑΕΕ) έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19. Το άρθρο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχολιάζουν ο καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Γεώργιος Τσιβγούλης, η Νευρολόγος Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Στοιχεία μελετών

Για την διερεύνηση  αξιοποιήθηκαν συνολικά 16 μελέτες: Δυο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες από μητρώα φαρμακοεπαγρύπνυσης και τρεις μελέτες κοόρτης, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα για 17.481 ασθενείς που παρουσίασαν ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19  δηλαδή 782.989.363 εμβολιασμούς.

Ειδικότερα  εντοπίστηκε ότι το ποσοστό των ασθενών με αυτήν την επιπλοκή ήταν 4,7 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμών και δεν βρέθηκε κάποια διαφορά ως προς το είδος του εμβολίου που έλαβαν οι ασθενείς. Η ηλικία και το φύλο των ασθενών που εμφάνισαν ΙΑΕΕ, 50% γυναίκες, με μέση ηλικία 68 έτη, ήταν επίσης παρόμοια και ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε. Επιπλέον, δεν υπήρξε συσχέτιση των ΙΑΕΕ έπειτα από εμβολιασμό με το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).

Ο δε επιπολασμός που διαπιστώθηκε μικρότερος των  5 περιπτώσεις ανά 100.000 είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που περιγράφεται στις περιπτώσεις της ίδιας της νόσησης από τον ιό SARS-CoV-2  δηλαδή 1.500-5.000 ανά 100.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Μάλιστα εκτμάται ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ΙΑΕΕ μετά από εμβολιασμό δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 με την ανάπτυξη ΙΑΕΕ. Άξιο αναφοράς είναι ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό άρθρο συγκαταλέχθηκε από τους εκδότες του περιοδικού Neurology (επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας) ανάμεσα στα πιο σημαντικά και ποιοτικά άρθρα για το έτος του 2022.

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-ereyna-gia-ta-emvolia-enanti-tis-covid-19-kai-ta-ischaimika-aggeiaka-egkefalika-epeisodia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες