back to top

ΕΜΒΟΛΙΑ: ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Επειδή ταλαντευόμαστε μεταξύ των υπεραισιόδοξων και των υπεραπαισιόδοξων  κάποιες, νομίζω, χρήσιμες σαφείς πλέον διαπιστώσεις:
1η: Τα εμβόλια προστατεύουν από την βαριά νόσο, την νοσηλεία και τον θάνατο στην COVID-19 και από το στέλεχος Δέλτα: η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του Pfizer είναι 94% έναντι του στελέχους Άλφα και 88% έναντι του Δέλτα, με δυο δόσεις του AstraZeneca είναι 74% και 67%, αντίστοιχα (Bernal et al, N Engl J Med 2021; 385:585-594). Με άλλα λόγια, τα εμβόλια μετατρέπουν στην συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων την COVID-19 σε μια γριπώδη νόσο στο σπίτι, πολλοί λίγοι εξ αυτών χρειάζονται νοσηλεία. Και βέβαια προστατεύουν >95% από απώλεια ζωής.
2η: Σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων (δεν γνωρίζουμε ακριβή ποσοστά ακόμη) μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα και κάποιοι εξ αυτών που αναπτύσσουν ικανό ιϊκό φορτίο μεταδίδουν τον ιό (σημαντικός αριθμός δεν μεταδίδει διότι το εμβόλιο διατηρεί πολύ χαμηλό ιϊκό φορτίο για ενεργό μετάδοση). Αυτό σημαίνει ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε συνωστισμό μέσα κι έξω από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ίσως θυμάστε, είχαμε επισημάνει ως πρόωρη την σχετική οδηγία περί χρήσης μάσκας πριν ένα μήνα.
Συμπέρασμα: εμβολιαζόμαστε για να μην κινδυνεύσουμε από βαριά νόσο, νοσηλεία και απώλεια ζωής. Παράλληλα συνεχίζουμε να προσέχουμε με την χρήση μάσκας στο συνωστισμό και την αποφυγή του όπου δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και προστασίας. Η παρατηρούμενη αυξημένη μόλυνση σε κάποιες χώρες (Ισραήλ, Μ. Βρετανία) με αυξημένο ποσοστό πλήρους εμβολιασμού (~65%) των εμβολιασμένων οφείλεται κυρίως στον άνοιγμα της κοινωνίας με πλήρη χαλάρωση των μέσων προστασίας και της μάσκας λόγω του εμβολιασμού, που πλέον επανακάμπτουν. Το στέλεχος Δέλτα έχει αλλάξει την πανδημία και τις οδηγίες.
Στην φωτό ένα μικρό δείγμα των πρόσφατων 4 βδομάδων από το San Diego (95% Δέλτα λοιμώξεις) για την ικανότητα των εμβολίων να αποτρέπουν νοσηλείες και βαριά νόσηση.

Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες