Εμβόλια COVID: Πόσοι Έλληνες έκαναν πέρυσι αναμνηστική δόση – Τι έγινε στην υπόλοιπη ΕΕ

Τι δείχνει νέα έκθεση του ECDC για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ελάχιστοι Ευρωπαίοι από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην COVID-19 έκαναν πέρυσι τις αναμνηστικές δόσεις από τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, αν και ο αριθμός τους παρουσιάζει τεράστια διακύμανση από χώρα σε χώρα.

Η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών που είναι η πολυπληθέστερη ομάδα υψηλού κινδύνου ήταν μόλις 12% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ηλικίες 80 ετών και άνω που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλες, η κάλυψη ήταν μόλις 17,1% κατά μέσον όρο.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και στα δύο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Εμβολιάστηκε μόλις το 7,1% στις ηλικίες 60-69 ετών και το 11,6% στην ομάδα 70-79 ετών. Στην δε ηλικία 80 ετών και άνω, δεν έγιναν εμβόλια ούτε σε έναν στους δέκα. Εμβολιάστηκε το μόλις 8,8% του πληθυσμού.

Συνολικώς σε ολόκληρη την ΕΕ έγιναν πέρυσι αναμνηστικά εμβόλια σε 28,1 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών. Τα επτά εκατομμύρια είχαν ηλικία 80 ετών και άνω.

Από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, κανένα δεν πέτυχε τον στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης του τουλάχιστον 80% του πληθυσμού άνω των 60 ετών για να υπάρξει επαρκής προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Επιπλέον, μόλις δύο χώρες πέτυχαν να εμβολιάσουν το τουλάχιστον 80% των υπέργηρων κατοίκων τους (ηλικίες 80 ετών και άνω). Τα κράτη αυτά ήταν:

  • Η Σουηδία, όπου εμβολιάστηκε το 89,3% των κατοίκων ηλικίας 80 ετών και πάνω
  • Η Δανία, όπου εμβολιάστηκε το 88,6%
εμβόλια

Υγειονομικοί, έγκυοι και χρονίως πάσχοντες

Ακόμα πιο αποκαρδιωτική ήταν η εμβολιαστική κάλυψη των υπολοίπων ομάδων υψηλού κινδύνου στις οποίες ανήκονυ:

  • Οι υγειονομικοί (συμπεριλαμβάνεται το διοικητικό προσωπικό των δομών Υγείας και το προσωπικό της κατ’ οίκον νοσηλείας)
  • Οι πάσχοντες από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα (ηλικίες 18-59 ετών)
  • Οι έγκυοι (όλα τα τρίμηνα της κυήσεως)

Μόλις επτά χώρες ανέφεραν στο ECDC δεδομένα για τα εμβόλια που έγιναν στους υγειονομικούς. Η μία από αυτές ήταν η Ελλάδα όπου εμβολιάστηκε το μόλις 4,4% των υγειονομικών. Την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον τομέα αυτό είχε το Βέλγιο με 21%.

Μόλις δύο χώρες ανέφεραν δεδομένα για τους χρονίως πάσχοντες ηλικίας 18-59 ετών. Η Τσεχία και η Ισπανία. Στην Τσεχία εμβολιάστηκε το 2% αυτής της ηλικιακής ομάδας. Στην Ισπανία το 6,6%.

Δύο χώρες, τέλος, ανέφεραν πόσα εμβόλια έγιναν στις εγκύους. Ήταν η Ισπανία και η Ιρλανδία. Στην Ισπανία εμβολιάστηκε το 7,8% των εγκύων, ενώ στην Ιρλανδία το 19,6%.

Από τα εμβόλια για την COVID-19 που έγιναν πέρυσι στην ΕΕ, το 82,1% ήταν εμβόλια της εταιρείας Pfizer/BioNTech.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/emvolia-covid-posoi-ellines-ekanan-perysi-anamnistiki-dosi-ti-egine-stin-ypoloipi-ee/184982/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες