back to top

Εμβόλια – Αποτελεσματικότητα: Νεότερα δεδομένα

Νέα ευρήματα από μελέτες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Ποια είναι η πρακτική σημασία τους. Τι λένε οι ειδικοί.

Νέα ευρήματα για τις συνέπειες που είχε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει μειωθεί από το 91% στο 66%, από τότε που επικράτησε το στέλεχος Δέλτα.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αφορά τον κίνδυνο μόλυνσηςΗ προστασία από τη σοβαρή νόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλή, σύμφωνα με τα ευρήματα δεύτερης μελέτης. Στην πραγματικότητα, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

«Αν και βλέπουμε μείωση στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια εναντίον της μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα, εξακολουθεί να μειώνει τον κίνδυνο κατά τα δύο τρίτα», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της πρώτης μελέτης Dr. Ashley Fowlkes.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα από πολλές χώρες του κόσμου, που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός Δέλτα μπορεί να μολύνει εμβολιασμένα άτομα. Ωστόσο η λοίμωξη που προκαλεί κατά κανόνα είναι ήπια και δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Χιλιάδες εθελοντές

Στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 4.217 υγειονομικούς και άλλους εργαζομένους της πρώτης γραμμής. Το 83% είχαν εμβολιαστεί, με τη συντριπτική πλειονότητα να έχουν κάνει εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).

Η μελέτη κάλυψε το διάστημα πριν και μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα (Δεκέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021). Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την επικράτησή του υπήρξαν:

  • 19 λοιμώξεις μεταξύ 488 ανεμβολίαστων εθελοντών
  • 24 λοιμώξεις μεταξύ 2.352 πλήρως εμβολιασμένων εθελοντών

Η δεύτερη μελέτη αφορά το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου – 25 Ιουλίου 2021. Διεξήχθη σε 43.127 κατοίκους του Λος Άντζελες. Από αυτούς:

  • Οι 10.895 ασθενείς (το 25,3%) ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι
  • Οι 1.431 (ποσοστό 3,3%) ήσαν μερικώς εμβολιασμένοι
  • Οι 30.801 (71,4%) ήσαν ανεμβολίαστοι

Η μελέτη έδειξε ότι οι ανεμβολίαστοι είχαν τον Ιούλιο:

  • Πενταπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό
  • 29,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω βαριάς Covid-19

Και οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity & Mortality Weekly Report (MMWR), που εκδίδουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-29-fores-megalyteros-o-kindynos-sovaris-nosou-gia-tous-anemvoliastous/146247/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες