ΕΜΑ: Ζητεί επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, για να καλύπτουν την παραλλαγή JN.1

Τι αναφέρεται σε σημερινή ενημέρωση από την Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD κατά την εμβολιαστική περίοδο 2024 – 2025, προκειμένου να καλύπτουν τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού JN.1.

Το στέλεχος JN.1 διαφέρει από την οικογένεια XBB του ιού, την οποία στόχευαν προηγούμενα εμβόλια. Την έχει πλέον ξεπεράσει και θεωρείται η πιο ευρέως κυκλοφορούσα παραλλαγή παγκοσμίως.

Στη σύστασής τους, οι ειδικοί της Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης έλαβαν πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από διεθνείς Οργανισμούς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που παράγουν εμβόλια κατά της CoViD.

Εξέτασαν, επίσης, ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την εξέλιξη του ιού και αναλύσεων από μελέτες σε ζώα σχετικά με τις επιπτώσεις των υπό δοκιμή εμβολίων κατά της παραλλαγής JN.1.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στόχευση του JN.1 θα βοηθήσει στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας καλούνται να επικοινωνήσουν με τον EMA, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των ενημερώσεων των αδειών κυκλοφορίας των εμβολίων τους.

Όλες οι εταιρείρς πρέπει να ενημερώσουν τη σύνθεση των εγκεκριμένων εμβολίων τους, σύμφωνα με τη σύσταση του Οργανισμού.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν επί του παρόντος νέα εμβόλια κατά της CoViD που δεν στοχεύουν το JN.1, ενθαρρύνονται, επίσης, να επικοινωνήσουν με τον EMA για να συζητήσουν στρατηγικές για την αλλαγή της σύνθεσης των εμβολίων τους.

Οι εθνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν τελικές αποφάσεις σχετικά με τις εκστρατείες εμβολιασμού για το 2024 και το 2025, με βάση την κατάσταση στη χώρα τους.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124637/ema-zhtei-epikairopoihsh-ton-emvolion-kata-ths-covid-gia-na-kalyptoyn-thn-parallagh-jn1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες