Ελληνική μελέτη: Υψηλά επίπεδα αντισωμάτων με τη τρίτη δόση εμβολίου

Γροθιά στον SARS-CoV-2 φαίνεται πως δίνει η ενισχυτική δόση παρέχοντας ισχυρή ανοσολογική απάντηση και μειώνοντας δραματικά τα επεισόδια σοβαρής νόσου και νοσηλείας. Αισιόδοξα συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τα πορίσματα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) σε επαγγελματίες υγείας, ανακοινώθηκαν από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ .  Αναλυτικά, ο πληθυσμός της μελέτης ήταν οι πρώτοι 71 υγειονομικοί, που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα. Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει διάστημα 9 μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος στη μελέτη 30 άνδρες και 41 γυναίκες, με μέσο όρο  ηλικίας τα 48 έτη. Οι εθελοντές εξετάστηκαν για την παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (anti-SRBD), πριν την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν τη δεύτερη δόση, 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες, 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση.  Οι εθελοντές έλαβαν την ενισχυτική δόση 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, δηλ. μόλις έγινε διαθέσιμη για τους υγειονομικούς στη χώρα μας.

Ο μέσος τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ένα μήνα μετά την τρίτη δόση ήταν 97,8%, υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο (p<0,001), ενώ το επίπεδο των αντισωμάτων anti-SRBD έφτασε στο ανώτερο όριο των 2500 μονάδων/mL για 70 από τους 71 συμμετέχοντες (πολύ υψηλός τίτλος αντισωμάτων, για τη συγκεκριμένη μέθοδο, έχει καθοριστεί η τιμή των 132 μονάδων/mL από το FDA των ΗΠΑ).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μέση αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των anti-SRBDs αντισωμάτων ήταν 166,4% και 594,4% αντίστοιχα,  σε σχέση με τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν οι συμμετέχοντες 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων είχε ανέλθει κατά πολύ σε υψηλότερα επίπεδα και σε σχέση με τον τίτλο δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση, που ήταν ο μέχρι πρότινος υψηλότερος της μελέτης (93%). Όσο για τον τίτλο των anti-SRBD, ένα μήνα μετά την τρίτη δόση, ήταν 146% υψηλότερος από αυτόν που ήταν δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο ή την ηλικία.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ κατέληξαν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επάγει πολύ υψηλό τίτλο τόσο εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και anti-SRBD. Το πόρισμα αυτό ερμηνεύει το γεγονός  της μειωμένης επίπτωσης της νόσου COVID-19 σε όσους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Επιμέλεια: Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (Ιατρική Σχολή), Ιωάννης Τρουγκάκος (Τμήμα Βιολογίας), Βαγγέλης Καραλής (Τμήμα Φαρμακευτικής) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανη ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/elliniki-meleti-ypsila-epipeda-antisomaton-me-ti-triti-dosi-emvolioy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες