Έλληνες καθηγητές Ιατρικής στη λίστα με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως

Έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές από ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.938 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή. Πρώτοι εξ αυτών έρχονται οι καθηγητές Ιατρικής Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος και ο Γεράσιμος Φιλιππάτος στο ΕΚΠΑ.

Η σειρά κατάταξης είναι ανάλογη με την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία. Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» ανήκει στον οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.  Οι επιστήμονες  21 συγκεκριμένα πεδία και τομείς και οι 3.200 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων. Η σειρά διαμορφώνεται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2011-2021, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 179.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος. Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσο το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το έργο νεότερων ερευνητών, οι οποίοι δεν επικαλύπτονται από το έργο παλαιότερων ερευνητών που λόγω πολυετούς δραστηριοποίησης έχουν μεγαλύτερο όγκο ερευνητικού έργου.

Οι 11 Έλληνες επιστήμονες διακρίθηκαν ανάμεσα σε περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, με τον πίνακα να  συντάσσεται από  τους καλύτερους 6.938 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

Οι  έντεκα  Έλληνες Πανεπιστημιακοί και ερευνητές  έχουν πολύ σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως. Στον εν λόγω πίνακα , παρουσιάζεται το συνολικό ερευνητικό τους έργο σε επίπεδο δημοσιεύσεων στην βάση Web of Science, συνόλου ετεροαναφορών και δείκτη H–index,  όπως αυτά αποτυπώνονται στα διαθέσιμα στοιχεία της βάσης του Web of Science.

Μεταξύ των Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών ηγείται ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος με 2358 δημοσιεύσεις και 88.632 ετεροαναφορές και ακολουθούν ο επίσης  Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Φιλιππάτος με 749 δημοσιεύσεις και 84.500 αναφορές. Στην πρώτη πεντάδα κατατάσσεται  ο καθηγητής  Βιολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών  Νίκος Καραμάνος με 376 δημοσιεύσεις και 12.294 αναφορές.

Πηγή: Web of Science- Publons & WoS Author Search

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω δεδομένα, τρεις εξ αυτών προέρχονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  και από μία συμμετοχή έχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων ΑΘΗΝΑ. Σημειώνεται ότι αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των Πανεπιστημίων μας και των ερευνητικών μας κέντρων.

Πηγή: https://virus.com.gr/ellines-kathigites-iatrikis-sti-lista-me-ti-megalyteri-ereynitiki-epirroi-pagkosmios/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες