ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Τι είναι το εγκεφαλικό απόστημα;

Το εγκεφαλικό απόστημα είναι η εστιακή πυώδης συλλογή μέσα στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που χρήζει άμεσης νευροχειρουργικής αντιμετώπισης. Έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στο παρελθόν αλλά η βοήθεια της τεχνολογίας στη διάγνωση και αντιμετώπιση έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά αυτά στο 3-4%.

Ποια τα αίτια του εγκεφαλικού αποστήματος;

Είναι συχνότερο τις πρώτες 4 δεκαετίες της ζωής του ανθρώπου αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω απευθείας διασποράς από φλεγμονή παραρρινίων κόλπων, ωτίτιδας ή απόστημα δοντιών. Επίσης, μπορεί να γίνει λόγω σοβαρής κάκωση κεφαλής, μετά από χειρουργική επέμβαση ή αιματογενώς.

Ποια τα συμπτώματα εγκεφαλικού αποστήματος;

Τα κλινικά συμπτώματα είναι συνέπεια της πίεσης που ο εγκέφαλος δέχεται λόγω του αποστήματος. Αυτά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως μέγεθος, θέση, τοξικότητα, κατάσταση ασθενούς και άλλα. Συνήθως ο ασθενής παραπονιέται για πονοκέφαλο, μπορεί να παρουσιαστεί κατόπιν επιληπτικής κρίσης και χαμηλό επίπεδο συνείδησης. Πυρετός εμφανίζεται στο 50% περίπου των περιπτώσεων.

Η διάγνωση έρχεται με την αξονική τομογραφία εγκεφάλου και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό όπου έχει χαρακτηριστική απεικόνιση. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένους δείχτες φλεγμονής.

Ποια η μέθοδος αντιμετώπισης;

Η μέθοδος αντιμετώπισης είναι πολυπαραγοντική. Εξαρτάται από το είδος του μικροβίου που προκάλεσε το απόστημα, τη θέση που βρίσκεται, το μέγεθος και άλλα. Η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική για την καλή έκβαση του ασθενούς. Χειρουργικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω κρανιοανάτρησης με τη βοήθεια της νεύρο πλοήγησης και παροχέτευσης μέσω μιας βελόνης. Η τάση είναι να αποφεύγεται μια ευρεία κρανιοτομία για την προστασία των λοιπών δομών του εγκεφάλου όπου αυτό επιτρέπεται. Κατόπιν στέλνονται δείγματα στον μικροβιολόγο, για να εξασφαλίσουμε το είδος του μικροβίου που εμπλέκεται έτσι ώστε ο ασθενής να λάβει τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία.

Επιμέλεια: Dr. Παντελής Παπανικολάου,

Διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου/Αθηνών.

Πηγή: https://www.drpantelispapanikolaou.gr/egkefaliko-apostima/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες