EFPIA: Τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι της covid-19

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τα εμβόλια και την διεθνή επίδρασή τους παρουσιάζουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Από τα στοιχεία προκύπτει η σημασία της διαφύλαξης της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ως ακρογωνιαίου λίθου της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας. Χάρη στη καινοτομία, όπως εκδηλώθηκε στην ζωή μας με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή τους, πέτυχαν να περιορίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές εμβολίων COVID-19 έφτασαν τα 4,5 δισ. τον Ιανουάριο του 2022 (40% της παραγωγής), παρά τους εμπορικούς φραγμούς. Οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο (σε 1,7 δισ.), ενώ η Ινδία δεν συνέβαλε στην παγκόσμια διανομή λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών της και των προβλημάτων εφοδιασμού. Η κατανομή μεταξύ των χωρών δεν αποτελεί πλέον βασικό σημείο συμφόρησης. Η βιομηχανία καλείται ακόμη και να σταματήσει τις παραδόσεις, καθώς τα αποθέματα στις LMICs και LICs αυξάνονται.

Τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική εξάπλωση των εμβολιασμών είναι: 1) ενίσχυση των ικανοτήτων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για το COVID-19 για χορήγηση εμβολίων (συντονισμός, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πολύπλοκος χειρισμός εμβολίων) και 2) αντιμετώπιση της διστακτικότητας ως προς το εμβόλιο. Αυτό θα βοηθούσε τους 1,21 δισ. ανεμβολίαστους πολίτες 15+ των LMICs και LICs και θα μείωνε τα μη διανεμημένα αποθέματα εμβολίων COVID-19.

Οι τεχνολογίες εμβολίων που χρησιμοποιούνται κατά του COVID-19 είναι αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας και ανάπτυξης, που κατέστη δυνατή χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, ακαδημαϊκών, ρυθμιστικών αρχών και κυβερνήσεων. Επί του παρόντος έχουν εγκριθεί 33 εμβόλια και πολλά άλλα βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Η εμφάνιση και εξάπλωση της παραλλαγή όμικρον υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι η συνεχής έρευνα και η καινοτομία για να παραμείνουμε μπροστά από τον ιό.

Μόνο το 5,9% (33 από τα 554) όλων των εμβολίων COVID-19 και το 1,9% (32 από τα 1708) όλων των θεραπειών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.  Σημασία έχει να παραμείνει ισχυρό  το πλαίσιο διανοητικής ιδιοκτησία για τη συνέχιση της καταπολέμησης των αναδυόμενων ανησυχητικών παραλλαγών του COVID-19, την υποστήριξη διαφορετικών πληθυσμών ασθενών και την αύξηση της μελλοντικής ετοιμότητας για πανδημία.

Η συνέχιση της  έρευνας είναι ζωτικής σημασίας επίσης υπό το πρίσμα του κινδύνου των νεοεμφανιζόμενων ανησυχητικών παραλλαγών (π.χ. Delta, Omicron BA.1, BA.2),ιδίως στην περίπτωση που απαιτούνται επόμενες γενιές εμβολίων κατά των νέων μεταλλάξεων. Ο κίνδυνος από την εμφάνιση νέων παραλλαγών είναι σημαντικός και συνδέεται με τον βαθμό ανεξέλεγκτης μετάδοσης, τον πληθυσμό, τον επιπολασμό των ανοσοκατασταλμένων, την εμβολιαστική κάλυψη κ.λπ.

Πηγή: https://virus.com.gr/efpia-ta-neotera-dedomena-gia-ta-emvolia-enanti-tis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες