Δύο Προβιοτικά Εξετάζονται ως Συμπληρωματική Θεραπεία για την Αντιμετώπιση της Υπέρτασης

Περίπου το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού σήμερα πάσχει από υπέρταση, μία κατάσταση που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων χρονίων παθήσεων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ενδεχομένως μπορεί να προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό mSystems προσθέτει δύο νέα βακτήρια στη λίστα των προβιοτικών που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Σε μελέτες που έκαναν οι επιστήμονες της έρευνας χρησιμοποιώντας ποντίκια με υπέρταση, παρατήρησαν ότι τα βακτήρια Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus επανέφεραν την αρτηριακή πίεση εντός φυσιολογικών ορίων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τις επιδράσεις των παραπάνω προβιοτικών στο εντερικό μικροβίωμα των ποντικών για ένα διάστημα 16 εβδομάδων με σκοπό να παρατηρήσουν τυχόν μεταβολές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου.

«Όλο και περισσότερα δεδομένα που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα των προβιοτικών και πρεβιοτικών βακτηρίων τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo πειράματα. Πιστεύουμε ότι η χορήγηση προβιοτικών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σε συνδυασμό με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την αύξηση των περιστατικών υπέρτασης παγκοσμίως με την αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη. Η ζάχαρη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η κατακράτηση νατρίου. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν και αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης στο εντερικό μικροβίωμα.

Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν δύο προβιοτικά στελέχη σε ποντίκια που είχαν παρουσιάσει υπέρταση μετά από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Σε ένα διάστημα 16 εβδομάδων, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τακτικά τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης στα πειραματόζωα. Όπως παρατήρησαν, η χορήγηση των Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus στα ποντίκια συνδέθηκε με σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν έλαβαν κανένα από τα παραπάνω προβιοτικά.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με φρουκτόζη και πήραν τα παραπάνω δύο προβιοτικά, είχαν συγκρίσιμη αρτηριακή πίεση με αυτή ποντικών που έκαναν υγιεινή διατροφή. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα δύο προβιοτικά βακτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός φυσιολογικών ορίων μακροπρόθεσμα.

Περαιτέρω αναλύσεις που έκανε η ομάδα στο εντερικό μικροβίωμα έδειξαν ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη αύξανε τα επίπεδα των βακτηρίων του είδους Bacteroidetes και μείωνε τα επίπεδα των Firmicutes. Ωστόσο, η χορήγηση των προβιοτικών επανέφερε τα επίπεδα των παραπάνω βακτηρίων εντός φυσιολογικών επιπέδων.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μία νέα μεγάλη κλινική δοκιμή στην οποία θα εξετάσει αν οι επιδράσεις των προβιοτικών είναι εξίσου ευεργετικές και σε ανθρώπους ασθενείς με υπέρταση.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/dyo-proviotika-exetazontai-os-sybliromatiki-therapeia-gia-tin-antimetopisi-tis-ypertasis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος

Σε μεγάλη μελέτη ατόμων που ζήτησαν θεραπεία στις ΗΠΑ για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος διαπιστώθηκε ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είχε μετρήσιμο αντίκτυπο...

Οστεοπόρωση: Αλήθεια και μύθοι

Ακούστε τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης ΥΓΕΙΑ να δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις εξετάσεις οστεοπόρωσης και τις κατάλληλες πρακτικές πρόληψης...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Ετικέτες