«Δύο νέα φάρμακα στη μάχη κατά του Covid-19»

Δύο φάρμακα κατά της Covid που δοκιμάζονται στην Κλινική Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Γένοβα, δίνουν ελπίδα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από Sars – Cov- 2.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Ματέο Μπασέτι, αυτά είναι το Molnupiravir (μολνοπιραβίρη), ένα νέο αντιικό σε δισκία και το Anakinra (Ανακίνρα), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αρχικά στάδια της νοσηλείας. Όπως αναφέρουν οι Ιταλοί, ήδη ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα στην ίδια κλινική, οι δοκιμαστικές θεραπείες, με το Molnupiravir.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  Ματέο Μπασέτι
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Ματέο Μπασέτι

Το συγκεκριμένο σκεύασμα, σύμφωνα με τον Μπασέτι, «θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον όπλο για τη διαχείριση της λοίμωξης από  Covid στο σπίτι. Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται από το στόμα με τη μορφή χαπιού με στόχο ο ασθενής να αποφύγει τη νοσηλεία. Στην Ιταλία το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται στην τρίτη φάση των δοκιμών, σε 9 κέντρα, τα οποία έχουν την άδεια κλινικών δοκιμών».

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη εγκρίνει από τον Ιανουάριο του 2021 διπλή κλινική μελέτη (τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με placebo), για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του σκευάσματος σε νοσηλευόμενους και μη νοσηλευόμενους ενήλικες που έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη Covid-19.

Το Molnupiravir, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ, ασκεί την αντι-ιική δράση του εισάγοντας σφάλματα αντιγραφής κατά την αντιγραφή του RNA του ιού.

«Ήδη οι  προκλινικές μελέτες έχουν ήδη δείξει μια αντι-ιική δράση ευρέως φάσματος του φαρμάκου ενάντια σε πολλούς κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, με λίγες παρενέργειες. Πρέπει να ευχαριστήσω τη φανταστική ομάδα, την dream team που μπορέσαμε για άλλη μια φορά να είμαστε οι πρώτοι στην Ιταλία. Για να κάνεις σοβαρή επιστημονική έρευνα χρειάζεται θυσία, διαίσθηση, περιέργεια και επιθυμία να ανακαλύψεις νέα πράγματα. Όλα αυτά τα έχουμε εδώ στην κλινική. Η μολνοπιραβίρη έχει αποτελέσματα τόσο για τη θεραπεία του Covid όσο και για τη θεραπεία της γρίπης. Θα μπορούσε να είναι το χάπι που παίρνω στο σπίτι εάν έχω συμπτώματα αυτό το χειμώνα για να σβήσω τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης», προσθέτει ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Οι Ιταλοί αναφέρουν επίσης πως τα δεδομένα από μια αμερικανική μελέτη σε 200 ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν έδειξαν ότι πέντε μέρες έπειτα από τη χορήγηση του φαρμάκου, το ιικό φορτίο μειώθηκε σε όλους σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν placebo. Tα στοιχεία αυτά  παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του CROI (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections).

 Πανεπιστημιακή Κλινική, Γένοβα
Πανεπιστημιακή Κλινική, Γένοβα

«Ο πειραματισμός με το Anakinra μου προτάθηκε από  Έλληνα συνάδελφο που συντόνισε τη μελέτη για αυτόν τον πολύ ισχυρό αναστολέα της φλεγμονής. Ήμασταν ένα από τα ιταλικά κέντρα που μας επέλεξαν και εγγράψαμε αρκετούς ασθενείς. Η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine», διευκρινίζει ο καθηγητής.

«Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση αυτού του φαρμάκου στα αρχικά στάδια της λοίμωξης μειώνει σημαντικά τη μόλυνση, καθώς και τη θνησιμότητα αλλά και την είσοδο στην εντατική.Τώρα ελπίζουμε ότι σύντομα θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό αλλά και τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων.Το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς που φτάνουν στο νοσοκομείο και έχουν προβλήματα με οξυγόνο. Απενεργοποιεί αυτή τη φλεγμονή στους πνεύμονες», καταλήγει.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/article/dio-nea-farmaka-sti-maxi-kata-tou-covid-19

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες