Δύο ακόμη γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε ανθρώπους

«Πρόκειται πραγματικά για το επόμενο σύνορο στις μεταμοσχεύσεις», δήλωσε στο Business Insider η Δρ. Πρίθι Πιρλαμάρλα

Δύο γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε δυο εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην χρήση οργάνων ζώων για την έλλειψη ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση.

«Ήταν ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα, να βλέπεις μια καρδιά χοίρου να χτυπάει μέσα σε ένα ανθρώπινο στήθος», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων NYU Langone, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεταμοσχεύσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, Τρίτη 12 Ιουλίου.

Η μία από τις ξενομεταμοσχεύσεις– όπως ονομάζεται η διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων από ζώα σε ανθρώπους- πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου και η άλλη στις 6 Ιουλίου. Ωστόσο, οι δύο ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί, και οι καρδιές τους κρατήθηκαν σε λειτουργία μέσω αναπνευστήρων προκειμένου να λάβουν τα μοσχεύματα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο. Τον Ιανουάριο, επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως, μεταμόσχευσαν σε άνθρωπο την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Ωστόσο, μετά από δυο μήνες, ο ασθενής απεβίωσε. Λίγο αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ιικό DNA στην καρδιά του ασθενούς, αν και δεν υπήρξαν ενδείξεις ενεργού λοίμωξης, σύμφωνα με δήλωση του χειρουργού που ήταν υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη επέμβαση.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί σταμάτησε να λειτουργεί αυτή η καρδιά και γιατί πέθανε ο ασθενής», δήλωσε ο Μοντγκόμερι. Γι’ αυτό, υποστηρίζει, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα σε νεκρούς δότες, πριν οι επιστήμονες προχωρήσουν σε περισσότερες δοκιμές ξενομεταμόσχευσης.

(Joe Carrotta/NYU Langone Health)

Οι δύο καρδιές χοίρων που μεταμοσχεύθηκαν στο NYU αυτό το καλοκαίρι, μπόρεσαν να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 72 ώρες μέσα στα ανθρώπινα σώματα, επειδή είχαν λάβει 10 γενετικές τροποποιήσεις. Τέσσερις από αυτές απέτρεπαν την απόρριψη του μοσχεύματος και την ανώμαλη ανάπτυξη, ενώ οι άλλες έξι ήταν ανθρώπινα διαγονίδια, σχεδιασμένα για να κάνουν τα τμήματα των ανθρώπινα και των χοίρων πιο συμβατά.

«Πρόκειται πραγματικά για το επόμενο σύνορο στις μεταμοσχεύσεις», δήλωσε στο Business Insider η Δρ. Πρίθι Πιρλαμάρλα, καρδιολόγος στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα του NYU.

Η καρδιολόγος δήλωσε ότι πριν γίνουν ρουτίνα αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις, οι γιατροί θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τροποποιήσουν τα όργανα των χοίρων ώστε να είναι πιο συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και να μην απορρίπτονται. Οι ερευνητές και οι χειρουργοί θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα μεταδώσουν κάποια απρόβλεπτη λοίμωξη που θα έχει ο χοίρος, η οποία στη συνέχεια θα μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/epistimes/dyo-akomi-genetika-tropopoiimenes-kardies-hoiron-metamosheythikan-epityhos-se-anthropoys

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες