Δρ Χρίστος Ευτυχίου: Ρουτίνα οι επεμβάσεις με τη μέθοδο TAVI

Συστηματική είναι πλέον και στην Κύπρο η Διαδερμική Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI), μια πρωτοποριακή μέθοδος αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, για περιπτώσεις σοβαρής συμπτωματικής στένωσης, χωρίς ο ασθενής να υποβάλλεται σε ανοικτό χειρουργείο. Το 2019 διενεργήθηκαν στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας 78 περιστατικά, ενώ το 2020 –παρά τη διακοπή λόγω COVID– έχουν ήδη γίνει 46. «Τα ποσοστά έκβασης και αποτελεσμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι εφάμιλλα των μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και τα έχουμε δημοσιεύσει σε διεθνή συνέδρια και έγκυρα ιατρικά περιοδικά», δηλώνει στον «Φ» ο επεμβατικός καρδιολόγος, Δρ Χρίστος Ευτυχίου, Βοηθός Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας, (ΟΚΥπΥ), Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικός επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής Κύπρου.

-Τι ακριβώς είναι η Διαδερμική Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI); 

– Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας που ενδείκνυται σε περιπτώσεις σοβαρής συμπτωματικής στένωσης, χωρίς ο ασθενής να χειρουργείται. Έχει πλέον καθιερωθεί ως μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, και όλο και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με αυτή τη μέθοδο.

-Τι προκαλεί τη στένωση;

-Η συνηθέστερη αιτία στένωσης της αορτικής βαλβίδας είναι η εκφυλιστική και αφορά συνηθέστερα τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Τα κλασικά συμπτώματα της είναι η στηθάγχη, τα συγκοπτικά επεισόδια (απώλεια αισθήσεων) και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα η σοβαρή αορτική στένωση οδηγεί στον θάνατο συνήθως σε 2-5 χρόνια. 

-Γίνονται αρκετές τέτοιες επεμβάσεις στην Κύπρο;

-Η πρώτη επέμβαση TAVI στην Κύπρο έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τo 2010 από τον Δρα Αβρααμίδη, ο οποίος είναι και ο σημερινός διευθυντής της κλινικής μας και έκτοτε γίνεται συστηματικά. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 375 τέτοιες επεμβάσεις στο ΓΝ Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μόνο μέσα στο 2019 έχουν διενεργηθεί στην κλινική μας 78 περιστατικά ενώ το 2020 παρά τη διακοπή λόγω COVID έχουν ήδη γίνει 46 περιστατικά. Τα ποσοστά έκβασης και αποτελεσμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι εφάμιλλα των μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και τα έχουμε δημοσιεύσει σε διεθνή συνέδρια και έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Στη διάθεση μας έχουμε από το 2017 και τις δύο πιο διαδεδομένες βαλβίδες τελευταίας γενιάς, που χρησιμοποιούνται διεθνώς, ενώ είμαστε το μοναδικό κέντρο στην Κύπρο που είναι πιστοποιημένο για την εμφύτευση τουλάχιστο δύο διαφορετικών βαλβίδων. 

-Πώς γίνεται η επιλογή των ασθενών που χρειάζονται τέτοια επέμβαση;

-Η διαδικασία της επιλογής γίνεται με συνεργασία της καρδιοχειρουργικής και καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η επέμβαση γίνεται πλέον, τις περισσότερες φορές, χωρίς γενική αναισθησία πάντα με τη συμμετοχή των αναισθησιολόγων και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Ένας ασθενής ο οποίος θα υποβληθεί σε TAVI χωρίς επιπλοκές, θα πάρει εξιτήριο τυπικά δύο μέρες μετά και επιστρέφει σύντομα στις συνήθεις δραστηριότητες του. 

-Εκτός από την επέμβαση με τη μέθοδο TAVI στην καρδιολογική κλινική γίνονται και οι καθετηριασμοί, που είναι οι συνήθεις επεμβάσεις, έτσι δεν είναι;

-Το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας, το τμήμα καθετηριασμών όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της καρδιολογικής κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας. Εδώ γίνονται οι στεφανιογραφίες για διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και των εμφραγμάτων, διαγνώσεις και θεραπείες βαλβιδοπαθειών και δομικών καρδιοπαθειών καθώς και εμφυτεύσεις βηματοδοτών και εξειδικευμένες ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες. Είναι μια κλινική με πλούσια ιστορία στην Καρδιολογία του τόπου, αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι καθετηριασμοί καρδιάς και αγγειοπλαστικές από τον Δρα Ζαμπάρτα και τον Δρα Νικολαΐδη, ενώ στην κλινική μας έχει εκπαιδευτεί στην ειδικότητα της Καρδιολογίας ένας μεγάλος αριθμός καρδιολόγων που διαπρέπουν στην Κύπρο. Το βασικότερο πλεονέκτημα της κλινικής μας είναι ο όγκος των περιστατικών μας. Μέχρι τώρα είχαμε με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό καθετηριασμών γενικά αλλά και ειδικά των πρωτογενών αγγειοπλαστικών στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εδώ διενεργείται και ο μεγαλύτερος όγκος περιστατικών διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων στην οποία αναφερθήκαμε.  

Στην κλινική μας επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα και ιατρεία απεικονιστικής καρδιολογίας/υπερήχων, ηλεκτροφυσιολογίας/αρρυθμιολογίας, συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων, γενετικών μυοκαρδιοπαθειών και βαλβιδοπαθειών/δομικών καρδιοπαθειών.

-Οι αριθμοί των καθετηριασμών, των αγγειοπλαστικών και των άλλων επεμβάσεων που γίνονται έχουν ανοδική πορεία. Αυτό προφανώς καταδεικνύει και την έκταση των καρδιολογικών προβλημάτων που υπάρχουν στην Κύπρο, δεν είναι; 

-Η στεφανιαία νόσος δυστυχώς είναι μια πάθηση που και λόγω του καπνίσματος, της κακής διατροφής και της έλλειψης άσκησης τη βλέπουμε να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και μετά ακολουθούν οι καρκίνοι και οι λοιμώξεις. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο και περισσότερα οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου.

-Σχεδόν δεν περνά μέρα που να μην ακούσουμε για κάποιο γνωστό που υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πώς θεραπεύεται; 

-Η πρωτογενής αγγειοπλαστική είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καλύπτει τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου και ανταποκρίνεται σε 350-400 περίπου περιστατικά τον χρόνο σε οποιαδήποτε ώρα και μέρα του χρόνου.  Ο ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα οδηγείται άμεσα στο εργαστήριο καθετηριασμών για στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική με τοποθέτηση στεντ για τη διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας. Αυτή η πρακτική φάνηκε μέσα από μελέτες ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα ως προς την επιβίωση με διάσωση περισσότερου μυοκαρδίου και κατ’ επέκταση λιγότερες καρδιακές ανεπάρκειες. Επίσης με την πρωτογενή αγγειοπλαστική έχεις λιγότερα εγκεφαλικά, λιγότερες αιμορραγίες και λιγότερες μέρες νοσηλείας σε σχέση με τη θρομβόλυση η οποία χρησιμοποιείτο παλαιότερα. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται εντός δύο ωρών από την προσέλευση του ασθενή στο νοσοκομείο με ιδανικό χρόνο κάτω των 60 λεπτών. 

-Πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητά σας το Γενικό Σύστημα Υγείας; Σε ποιο βαθμό λειτουργεί το ανταγωνιστικό περιβάλλον των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ με τα ιδιωτικά;

-Αν και ακούγεται συχνά ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια στο πλαίσιο του ΓεΣΥ βρίσκονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η αλήθεια είναι ότι, αν και αυτό είναι ένα θετικό κίνητρο για συνεχή βελτίωση, η κλινική μας έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει. Δεν έχει στόχο να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά ιατρεία των καρδιολόγων συναδέλφων μας, αλλά αντιθέτως να έλθει να προσφέρει εκείνες τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται για τη διεκπεραίωση των δύσκολων περιστατικών τους και σε συνεννόηση μαζί τους. Δηλαδή θα νοσηλεύσει τον ασθενή τους με την απορρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας, τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και το έμφραγμα του μυοκαρδίου που θα χρειαστεί καθετηριασμό, θα νοσηλεύσει τον ασθενή που θα χρειαστεί εμφύτευση βηματοδότη, απινιδωτή ή ηλεκτροφυσιολογική μελέτη. Θα προχωρήσει σε διαδερμική εμφύτευση μιας αορτικής βαλβίδας ή σύγκλιση μιας μεσοκολπικής επικοινωνίας και ο ασθενής μετά τη ολοκλήρωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων θα επιστρέψει στον γιατρό του για την περαιτέρω παρακολούθησή του. 

-Πρακτικά έχουν μειωθεί τα περιστατικά που έρχονται κοντά σας;

-Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που ξεκίνησε η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, δηλαδή τον Ιούνιο και Ιούλιο, οι αριθμοί των επεμβάσεων τουλάχιστον στο εργαστήριο καθετηριασμών έχουν παραμείνει στα ίδια ψηλά επίπεδα. Το δίμηνο αυτό έχουν διενεργηθεί 371 καθετηριασμοί εκ των οποίων 167 αγγειοπλαστικές και τα 62 να είναι επείγοντα περιστατικά, ενώ έγιναν 20 διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικών βαλβίδων (TAVI) και 79 εμφυτεύσεις βηματοδοτών/απινιδωτών. 

Πολλά τα πλεονεκτήματα

-Αναπόφευκτα με το ΓεΣΥ ο κόσμος έχει πλέον επιλογές. Τι θεωρείτε ότι είναι εκείνο που κάνει την καρδιολογική κλινική στο ΓΝ Λευκωσίας να ξεχωρίζει;

-Το πλεονέκτημά μας είναι το άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό μας αλλά και το εξαίρετο νοσηλευτικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο περιστατικών που διεκπεραιώνουμε και το οποίο μας έδωσε και την εμπειρία. Πολλές φορές ο κόσμος δίνει τα εύσημα κυρίως στους γιατρούς για την επιτυχή έκβαση μιας θεραπείας. Στην πραγματικότητα όμως, ειδικά για το είδος των επεμβάσεων που διενεργούμε εμείς, η αυτοπεποίθηση μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό που είναι είτε στα εργαστήρια καθετηριασμών είτε στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θαλάμους. Εγώ προσωπικά είμαι περήφανος για το υψηλό επίπεδο του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μας.  Όσον αφορά την ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων μας, έχουμε πλέον μια πλήρως καταρτισμένη ομάδα με εμπειρίες από Αγγλία, Ελβετία και Ισραήλ. Χαρακτηριστικά, δύο εκ των επεμβατικών μας είμαστε υπότροφοι της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας μετά από διαγωνισμό καρδιολόγων από όλη την Ευρώπη και με τρεις νικητές τον χρόνο. Επίσης επεμβατικοί μας είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών, όλοι με πλούσιο συγγραφικό έργο και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Η ύπαρξη αυτής της ομάδας επιτρέπει και τη συζήτηση και σωστή αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων περιστατικών. 

Σημαντική προϋπόθεση βέβαια για τη διεκπεραίωση των επεμβάσεων υψηλού κινδύνου που κάνουμε είναι και η ύπαρξη υποστηρικτικών δομών όπως οι εντατικές μονάδες και οι εντατικολόγοι, το αναισθησιολογικό τμήμα αλλά και κλινικές, όπως η καρδιοχειρουργική και αγγειοχειρουργική κλινική που είναι πάντα δίπλα μας για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων περιστατικών αλλά και τυχόν επιπλοκών. 

-Η διασύνδεση των νοσοκομείων με τα πανεπιστήμια θεωρείται ορόσημο για την αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών. Πώς είναι η συνεργασία της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου;

-Η κλινική μας υπό τη διεύθυνση του Δρα Αβρααμίδη έχει υποδεχτεί με ιδιαίτερη χαρά τους ακαδημαϊκούς συναδέλφους μας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει διαθέσει τους χώρους της τόσο για την άσκηση ιατρικής από τους πανεπιστημιακούς αλλά και για την εκπαίδευση των φοιτητών. Γιατροί της κλινικής είμαστε εδώ και χρόνια συνεργάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου και συμμετέχουμε ενεργά στην εκπαίδευση των φοιτητών.

Σε συνεργασία μάλιστα με το τμήμα μοριακής βιολογίας λειτουργεί κλινική γενετικών μυοκαρδιοπαθειών αλλά και κλινική καρδιακής ανεπάρκειας η οποία και πάλι λειτουργεί σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς. Η συνεργασία μας με την Ιατρική Σχολή πιστεύουμε ότι έχει όφελος τόσο για την κλινική μας όσο και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους φοιτητές μας και προσδοκούμε σε συνέχιση και διεύρυνσή της. 

Πηγή: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1002603

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες