Διαβήτης Τύπου 2: Ο Περιορισμός των Υδατανθράκων στη Διατροφή Μειώνει τον Κίνδυνο Θανάτου

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται μέσω αρκετών παραγόντων του τρόπου ζωής και περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και στη φυσική άσκηση. Ο κάθε ασθενής, σε συνεργασία με το γιατρό του, θα πρέπει να καταλήξει σε ένα ιδανικό πλάνο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σήμερα, καθώς τα ποσοστά του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως, αρκετές μελέτες εξερευνούν διάφορες δίαιτες και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρουν στους διαβητικούς.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care ασχολήθηκε με τους υδατάνθρακες και συγκεκριμένα αν ο περιορισμός τους στη διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Όπως παρατήρησε η ομάδα, μία δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικές ουσίες μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς.

Διαβήτης και Διατροφή

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχές μίας ορμόνης που λέγεται ινσουλίνη. Στα υγιή άτομα, ο οργανισμός απελευθερώνει ινσουλίνη έτσι ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος της γλυκόζης στα διάφορα κύτταρα. Τα τελευταία χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Στους ασθενείς με διαβήτη, ωστόσο, η απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη έχει διαταραχθεί, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος για μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο διαβήτης είναι μία νόσος που μπορεί να προκαλέσει αρκετές χρόνιες επιπλοκές, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη ρύθμιση της νόσου. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι οι προσαρμογές στη διατροφή.

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες των υδατανθράκων που καταναλώνουν καθώς συνδέονται άμεσα με τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.

Οι Δίαιτες με Χαμηλούς Υδατάνθρακες Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Θανάτου

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 10.000 εθελοντές από τις βάσεις Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study.

Οι επιστήμονες εξερεύνησαν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, την καρδιαγγειακή νόσο ή τον καρκίνο. Η ομάδα εξέτασε διάφορα χαρακτηριστικά της διατροφής του κάθε εθελοντή, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση υδατανθράκων και την ποιότητα των μακροθρεπτικών ουσιών.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια. Τα οφέλη ήταν μάλιστα περισσότερα αν οι δίαιτες αυτές είχαν ως βάση τα φυτικά τρόφιμα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ανάλογα με τα τρόφιμα που περιέχουν. Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε ότι οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και φυτικά λίπη, φυτικές πρωτεΐνες και καλής ποιότητα υδατάνθρακες είναι αυτές που περιορίζουν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και όλα τα αίτια», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η ομάδα πρόσθεσε επίσης ότι οι παραπάνω δίαιτες σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και η μέτρια-έντονη άσκηση, μπορεί να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου στους διαβητικούς.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι λόγω του σχεδιασμού της, δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και τον κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς που περιόρισαν τους υδατάνθρακες στη διατροφή τους έλαβαν επίσης φάρμακα για το διαβήτη. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος που εξετάστηκε ήταν καυκάσιοι επαγγελματίες υγείας, επομένως οι παρατηρήσεις της μελέτης πιθανώς δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/diavitis-typou-2-o-periorismos-ton-ydatanthrakon-sti-diatrofi-meionei-ton-kindyno-thanatou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες