Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Υψηλότερα τα Ποσοστά της Επιπλοκής απ’ όσο Πιστεύαμε μέχρι Σήμερα

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μία επιπλοκή του διαβήτη που επηρεάζει τους οφθαλμούς, είναι συχνότερη απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες της ομάδας, το ποσοστό των διαβητικών που έχουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πάνω από 26%, ενώ περίπου στο 5% των παραπάνω ασθενών η επιπλοκή είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα να απειλεί την όραση.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων γλυκόζης αίματος, τα οποία σταδιακά προκαλούν βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Η νόσος έχει δύο μορφές:

  • Μη παραγωγική αμφιβηλστροειδοπάθεια: Χαρακτηρίζεται από οίδημα και αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων που μπορεί να επηρεάσει την όραση. Αντιμετωπίζεται στα πρώιμα στάδια.
  • Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια: Προχωρημένη μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό νέων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια της όρασης.

Η συχνότητα του διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο θα πάσχει από τη νόσο μέχρι το 2060. Καθώς τα ποσοστά του διαβήτη αυξάνονται, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα ποσοστά των επιπλοκών του διαβήτη.

Στα πρώιμα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του προληπτικού ελέγχου στους διαβητικούς, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνεται από οφθαλμίατρους καθώς οι γιατροί αυτοί έχουν τα εργαλεία για να ανιχνεύσουν την επιπλοκή στα πρώιμα στάδια.

Όπως ισχύει και για τα περισσότερα άλλα νοσήματα, η έγκαιρη διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Συνήθεις αγωγές που χορηγούνται στους ασθενείς περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του οιδήματος, στεροειδή για τον περιορισμό της φλεγμονής, θεραπεία με laser για τη συρρίκνωση των αγγείων, ενώ σε σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υπογράμμισαν για ακόμα μία φορά τη σημαντικότητα των προληπτικών εξετάσεων στους διαβητικούς καθώς, όπως τόνισαν, το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από την επιπλοκή και δεν το γνωρίζουν είναι πολύ υψηλό.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/diavitiki-amfivlistroeidopatheia-ypsilotera-ta-pososta-tis-epiplokis-ap-oso-pistevame-mechri-simera/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες