Κάπνισμα και Καρκίνος Πνεύμονα: Νεότερα δεδομένα

Το κάπνισμα είναι μακράν η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και οι μη καπνιστές κινδυνεύουν επίσης, λένε οι ειδικοί.

Οι καπνιστές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ακόμα και η χρήση καπνού χωρίς την καύση του αποτελεί απειλή. Περίπου το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να προληφθούν με την εξάλειψη της χρήσης καπνού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

“Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που δεν γνωρίζουμε”, είπε ο δρ. Aaron Mansfield, ογκολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Mayo Clinic στο Rochester, της Μινεσότα. “Το μόνο που χρειάζεται για να διατρέχετε η ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι να έχετε… πνεύμονα”, είπε ο ίδιος!

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και έκθεση σε αέριο ραδονίουαμίαντο και άλλες ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν προφανείς παράγοντες κινδύνου.

Εάν καπνίζετε, ωστόσο, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μειωθεί δραματικά με το να κόψετε το κάπνισμα.

Ο δρ. J. Taylor Hays είναι αναπληρωτής διευθυντής του Mayo Clinic Nicotine Dependence Center. Είπε σχετικά: “Ακόμα κι αν είστε στα 60 ή στα 70 σας, γνωρίζουμε ότι με τη διακοπή του καπνίσματος προσθέτετε χρόνια ζωής και μειώνετε τις χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και τα συμπτώματα που εμφανίζονται από το κάπνισμα”.

Ο δρ. Hays πρόσθεσε ότι ακόμη και άτομα, που είχαν χρόνια βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες, επωφελούνται γρήγορα από τη διακοπή του καπνίσματος.

“Παρουσιάζουν χρόνια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων, σημαντική βελτίωση στη δύσπνοια και την ικανότητα να λειτουργούν χωρίς συμπτώματα”, εξήγησε ο ίδιος.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • επίμονο βήχα
  • πόνο στο στήθος
  • βήχα με αίμα
  • απώλεια βάρους
  • πόνο στα οστά
  • πονοκέφαλο

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά μόνο όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

“Ένα από τα προβλήματα με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ότι τη στιγμή που ένας ασθενής διαγνωστεί με αυτόν (στο 80% των περιπτώσεων) ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ήδη εξαπλωθεί, δήλωσε η δρ. Karen Swanson, πνευμονολόγος στο Φοίνιξ. «Δυστυχώς, όταν οι όγκοι αναπτύσσονται στους πνεύμονές μας, δεν είναι κάτι που το σώμα μας μπορεί να αισθανθεί. Επομένως, το χάνουμε στα πρώτα του στάδια, εκτός και αν κάνουμε έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με ετήσια αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης συνιστάται για όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

“Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά εάν έχουν ιστορικό καπνίσματος”, είπε η δρ. Swanson.

Πηγές: https://consumer.healthday.comhttps://www.lung.orghttps://www.cdc.govhttps://www.cancer.org (1)https://www.cancer.org (2)https://www.who.int, https://www.iatropedia.gr/ygeia/den-chreiazetai-na-kapnizete-gia-na-pathete-karkino-tou-pnevmona-ti-epivalletai-na-echete-ston-nou-sas/151653/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια...

Σπάτε τα χάπια στη μέση – Και άλλα τέσσερα λάθη που βλάπτουν την υγεία

Μερικές από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις μας για τα φάρμακα, τον τρόπο λήψης και φύλαξής τους, αλλά και την ασφάλειά τους μπορεί να βλάψουν...

Πώς οι ιώσεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την...

Ετικέτες