Δεν απαιτείται αναμνηστική δόση σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών – Τι γίνεται στη νόσηση

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων έδωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του προγράμματος “Ελευθερία”, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφεραν, μία δόση εμβολίου σε παιδιά και εφήβους που έχουν νοσήσει προσφέρουν επαρκή ανοσία, καθώς επίσης και οι δύο δόσεις εμβολίου χωρίς την αναμνηστική, σε όσα έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, για τα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 ετών «δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης, παρά μόνο αν υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής».

Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως στα παιδιά με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19 συστήνεται η χορήγηση μιας μόνο δόσης μετά από 3 μήνες. Αν επίσης, έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και ακολουθήσει η νόσηση, δε χρειάζεται η χορήγηση δεύτερης δόσης, όπως διευκρίνισε.

Θεμιστοκλέους: Στο 90% οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών – Έρχονται τα πρόστιμα

Να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 31/1 έχουν χρονικό περιθώριο οι πολίτες άνω των 18 ετών οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορωνοιό και έχουν ήδη περάσει επτά μήνες εάν έχουν κάνει εμβόλιο δύο δόσεων, ή 3 μήνες εάν έχουν κάνει μονοδοσικό, ανέφερε  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως επεσήμανε στους πολίτες αυτούς θα δοθεί προτεραιότητα προκειμένου να πραγματοποιήσουν έγκαιρα τον εμβολιασμό τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων. Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογισθούν οι αιτήσεις για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, το ποσοστό των άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό», είπε, σημειώνοντας ότι, «ακόμα και αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος».

    Πορεία εμβολιασμού

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.100.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.540.000 πολίτες, δηλαδή το 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.150.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,7% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7% και 80% αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην λειτουργία, από σήμερα, της πλατφόρμας anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο Εμβολιασμών Εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρες που δεν υποστηρίζουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠ.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/den-apaiteitai-anamnistiki-dosi-se-paidia-kai-efivous-kato-ton-18-eton-ti-ginetai-sti-nosisi/151142/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες