Δείκτης Μάζας Σώματος: Γιατί Δεν Αποτελεί Καλό Δείκτη της Μεταβολικής Υγείας;

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν αποτελεί καλό δείκτη της μεταβολικής υγείας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ENDO 2023, δηλαδή το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, αρκετοί ασθενείς σήμερα, αν και έχουν ΔΜΣ εντός φυσιολογικών ορίων στην πραγματικότητα είναι παχύσαρκοι.

Από την ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους, μυών, οστών και νερού στον οργανισμό, καθώς και την κατανομή του λίπους προκειμένου να μπορούμε να εκτιμήσουμε τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου.

«Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατανομή του λίπους και το ΔΜΣ σε ασθενείς από διαφορετικές φυλές, επομένως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από μελλοντικές μελέτες», αναφέρει η ομάδα της έρευνας.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για ενήλικες 20-59 ετών από τη βάση National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των ΗΠΑ. Όλοι οι εθελοντές που εξετάστηκαν είχαν κάνει εξετάσεις οστικής πυκνότητας.

Για τη διάγνωση της παχυσαρκίας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως δείκτη το ποσοστό σωματικού λίπους. Σύμφωνα με το δείκτη αυτό, παχυσαρκία έχουν οι άνδρες με σωματικό λίπος πάνω από 25% και οι γυναίκες με ποσοστό πάνω από 32%.

Στο συνολικό δείγμα που εξετάστηκε το 36% είχε παχυσαρκία χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ >30). Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ως δείκτη το ποσοστό σωματικού λίπους, το 74% του δείγματος είχε παχυσαρκία.

Από τα παραπάνω πρακτικά φαίνεται ότι χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως δείκτη για τη διάγνωση παχυσαρκίας τον ΔΜΣ τελικά θα χάσουμε αρκετές διαγνώσεις ασθενών που είναι παχύσαρκοι. Συγκεκριμένα, από την παρούσα μελέτη προέκυψε ότι σχεδόν 3 στους 4 ενήλικες νεαρής ή μέσης ηλικίας στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία, ωστόσο το ποσοστό που διαγιγνώσκεται στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερο.

Κλείνοντας, η επιστημονική ομάδα της μελέτης υποστήριξε ότι οι γιατροί στο μέλλον θα πρέπει να απομακρυνθούν από το ΔΜΣ για τη διάγνωση της παχυσαρκίας και να εξετάζουν πάντοτε και άλλους δείκτες της μεταβολικής υγείας.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/deiktis-mazas-somatos-giati-den-apotelei-kalo-deikti-tis-metavolikis-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες