Covid-19: Τι δείχνουν οι μελέτες για τα εμβόλια των παιδιών

Με βάση μελέτη για την αποτελεσματικότητα έδωσε την έγκριση για το εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech η  επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του ΕΜΑ. Οι εταιρίες  Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιο τους έδειξε 90,7% αποτελεσματικότητα κατά του κοροναϊού.

Ο εμβολιασμός των παιδιών εκτιμάται ότι είναι σημαντικός για τη θωράκιση έναντι της πανδημίας COVID-19. Τα παιδιά και οι νέοι, που μπορούν άθελά τους να μεταδώσουν σε άλλους. Στη Γερμανία και την Ολλανδία, τα παιδιά αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εμβολιασμός παιδιών

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer το εμβόλιο BNT162b2 παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι του SARS-CoV-2 σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 2.228 συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2020 έως Σεπτεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, οι δυο δόσεις του εμβολίου ήταν 100% αποτελεσματικές ως προς την προστασία από την COVID-19 κατά το χρονικό διάστημα 7 ημέρες έως 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Κανείς από τους εμβολιασμένους δεν διαγνώστηκε με COVID-19, ενώ 30 κρούσματα COVID-19 διαγνώστηκαν μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν η ίδια ανεξάρτητα  από το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή και τις συννοσηρότητες των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης και για ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου και δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας για διάστημα 6 μηνών από τον εμβολιασμό.

Σε αυτά τα δεδομένα αυτής της προκαταρκτικής ανάλυσης, βασίστηκε το αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη για πλήρη έγκριση του εμβολίου BNT162b2 στη δόση των 30 μικρογραμμαρίων σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών. Προς το παρόν, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει λάβει πλήρη έγκριση για τις ηλικίες 16 ετών και άνω και έγκριση κατεπείγουσας χορήγησης για τις ηλικίες 12-15.

Χορήγηση

Υπενθυμίζεται ότι για την  δε ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών συστήνονται δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων, με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι δόσεις για ενήλικες περιέχουν 30 μικρογραμμάρια. Αν και η τελική έγκριση εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί συνήθως τις συστάσεις του EMA και πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters ότι η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα πιο άμεσα.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, προετοιμάζουν τώρα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού για μικρότερα παιδιά. Βέβαια, το πρώτο από τα παιδιατρικά εμβόλια χαμηλής δόσης δεν θα χορηγηθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19-ti-deichnoyn-oi-meletes-gia-ta-emvolia-ton-paidion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες