Covid-19: Ποια τα οφέλη από την χορήγηση της τέταρτης δόσης

Σημαντική αύξηση της κυτταρικής και χημικής ανοσίας είχαν όσοι έλαβαν την δεύτερη ενισχυτική δόση σύμφωνα τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη φάσης 2. Η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου για την ενίσχυση της ανοσίας έναντι του ιού με προτεραιότητα στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης τστην επιστημονική επιθεώρηση Lancet infect σχολιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Σε 166 συμμετέχοντες χορηγήθηκε την τέταρτη δόση του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer/BioNTech, 30μgr) έναντι του mRNA-1273 (Moderna, 50μgr). Από το συνολικό αριθμό των εθελοντών που τυχαιοποιήθηκαν, το 50% έλαβε το εμβόλιο BNT162b2 και το 50% το mRNA-1273.  Εκ των συμμετεχόντων το 52% ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες, με  μέση ηλικία του συνόλου τα 70.1 έτη.

Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει αρχικά δύο δόσεις του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 ή του BNT162b2 έναντι του SARSCoV-2 και στην συνέχεια την αναμνηστική δόση με το εμβόλιο BNT162b2. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης δόσης ήταν 208 ημέρες. Οι  πιο συνηθισμένες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν  το άλγος στην περιοχή της έγχυσης καθώς και η καταβολή και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • την 14η ημέρα μετά την τέταρτη δόση, ο αριθμός των αντισωμάτων αυξήθηκε κατά 12% με το εμβόλιο BNT162bκαι κατά 16% με το mRNA-1273, αντιστοίχως.
  • Η απάντηση των Τ λεμφοκυττάρων μετά την 4η δόση έναντι του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2 ήταν 3% και 6.2%, αντιστοίχως. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της αντισωματικής απάντησης την 28η ημέρα μετά την 3η δόση του εμβολίου, η 4η δόση φαίνεται να αυξάνει τα αντισώματα κατά δυο φορές περισσότερο από την 3η δόση.

Συνεπώς οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι μέγιστες αποδόσεις της τέταρτης δόσης του εμβολίου ήταν παρόμοιες και πιθανόν καλύτερες από την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με άλλη  βρετανική έρευνα η τέταρτη δόση εμβολίων mRNA αυξάνει την προστασία σε άτομα άνω των 70 ετών. Και σε αυτή την έρευνα καταδείχθηκε  ότι υπήρξαν μεγάλες αποκρίσεις  μετά την χορήγηση της 4ης δόσης , παρόμοιες ή καλύτερες από την 3η δόση του εμβολίου. Ο καθηγητής Saul Faust, επικεφαλής της μελέτης Cov-Boost από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποστήριξε ότι «υπήρξε καλή ενίσχυση σε όλες τις ομάδες, ιδίως για τους άνω των 70 ετών, και η μισή δόση του Moderna ήταν ελαφρώς υψηλότερη». Επιπρόσθετα και σε επίπεδο  Τ-κυττάρων καταγράφηκε ενίσχυση άρα αυξήθηκε η μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών.

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19-poia-ta-ofeli-apo-tin-chorigisi-tis-tetartis-dosis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες