back to top

Covid-19: Ποια είναι τα νεότερα για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ο εμβολιασμός Covid-19 στα παιδιά προστατεύει από τη σοβαρή νόσο και τις επιπλοκές της λοίμωξης. Περίπου το 90% των χωρών παγκοσμίως έχει εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο Mrna, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Smriti Mallapaty στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 στα παιδιά παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το «πράσινο φως» έλαβε ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2, σε περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο για παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ σε κάποιες έχει αρχίσει η χορήγηση του mRNA εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε νεογνά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Ωστόσο, τα δεδομένα ανοσοποίησης του εμβολίου είναι περιορισμένα καθώς εξαιτίας της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, πολλά παιδιά έχουν ήδη νοσήσει τουλάχιστον μία φορά από Covid-19.

Έως τώρα απασχόλησαν τους γονείς οι ανεπιθύμητες ενέργειες  που παρατηρήθηκαν με ήπια επεισόδια περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, κυρίως σε νέους άνδρες ηλικίας 16-24 ετών. Σημειώνεται ότι σπάνιες περιπτώσεις (1/1000000) καταγράφηκαν σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κεφαλαλγία και εμπύρετο.

Είναι  επαρκές για την πρόληψη νόσησης;

Σύμφωνα με τις εταιρείες  Pfizer/BioNTech και Moderna,  ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση Covid-19, αλλά  λιγότερο περιορίζει την διασποράς του ιού.Από μελέτες σε Σιγκαπούρη, Ηνωμένες πολιτείες και Ιταλία προκύπτει ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρέχει μέτρια προς καλή προστασία σε παιδιά ηλικιών 5 – 11 ετών και εφήβους μειώνοντας το ρίσκο μεταξύ 40 και 83%.

Σημειώνεται ότι σε χώρες που έχει χορηγηθεί και τρίτη δόση του εμβολίου mRNA, αυξάνοντας την ανοσία των παιδιών. Συγκεκριμένα, παιδιά έλαβαν έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση καθώς τα ποσοστά ανοσοποίησης είχαν μειωθεί. Η  τρίτη δόση αύξησε την προστασία ως προς την επίσκεψη στα επείγοντα του νοσοκομείου λόγω Covid-19 στο 81%.

Αξιοσημείωτο είναι  πως τα εμβολιασμένα παιδιά προστατεύονται από μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της Covid-19, γνωστή ως πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.  Ακόμη είναι υπό διερεύνηση η προστασία από το σύνδρομο μακροχρόνιου Covid-19.

Ανοσία

Μια μελέτη που διενεργήθηκε στο Qatar, και ανακοινώθηκε ως προ-δημοσίευση τον περασμένο Ιούλιο, ανέδειξε ότι στα παιδιά η προστασία έναντι της νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον μετά από 2 δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν μόλις 26% ενώ μετά από 3 μήνες από την δεύτερη δόση μειώθηκε σε αμελητέα επίπεδα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι έφηβοι 12 ετών και άνω λαμβάνουν 30μgr του εμβολίου ενώ τα παιδιά 10μgr του εμβολίου.

Από τα προκαταρκτικά δεδομένα των κλινικών δοκιμών με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech  έγινε γνωστό ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου είχαν αποτελεσματικότητα 76% στην πρόληψη της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών και 72% σε παιδιά ηλικίας 2-4 ετών. 

Επιμέλεια:οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19-poia-einai-ta-neotera-gia-ton-emvoliasmo-ton-paidion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες