COVID-19: Ο εμβολιασμός προστατεύει και από καρδιαγγειακές επιπλοκές

  1. Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι η COVID-19 έχει ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών, που φθάνουν έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επιδείνωση ή ανάπτυξη νέας καρδιακής ανεπάρκειας, την εμφάνιση αρρυθμιών, όπως η κολπική μαρμαρυγή καθώς και την ανάπτυξη θρομβωτικών επιπλοκών όπως η πνευμονική εμβολή.
    Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για την επίδραση των εμβολίωνστον μακροπρόθεσμο καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά από λοίμωξη COVID-19. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά τη νόσηση.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη βάση με ασθενείς που παρακολουθούνται στο σύστημαυγείας της Νότιας Κορέας οι οποίοι διαγνώστηκαν με λοίμωξη COVID-19. Εξαιρέθηκαν οι ασθενείς που είχαν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου, είχαν νοσηλευτεί άνω των 30 ημερών ή είχαν πρόσφατο οξύ καρδιολογικό πρόβλημα τους τελευταίους τρείς μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν 62.727 ανεμβολιαστους ασθενείς με 168.310 πλήρως εμβολιασμένους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερες συνοσηρότητας, ωστόσο εμφάνισαν βαριά λοίμωξη COVID-19 λιγότερο συχνά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.


Οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς εμφάνισαν άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο οξέωςεμφράγματος μυοκαρδίου καθώς και εγκεφαλικούεντός τριών μηνών μετά τη λοίμωξη. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν ακόμη και μετά από στατιστική εξίσωση των διαφόρων συνοσυροτήτων καθώς και της βαρύτητας της λοίμωξης COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.Οι πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς εμφάνισαν άνω του 50% μείωση στον κίνδυνο οξέωςεμφράγματος μυοκαρδίου καθώς και εγκεφαλικούεντός τριών μηνών μετά τη λοίμωξη. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν ακόμη και μετά από στατιστική εξίσωση των διαφόρων συνοσυροτήτων καθώς και της βαρύτητας της λοίμωξης COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Συμπερασματικά, η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χορήγηση του εμβολίου οδηγείαποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων τόσο μέσω προστασίας από βαριά λοίμωξη, αλλά και από απώτερες καρδιαγγειακές επιπλοκές μετά τη λοίμωξη.

Επιμέλεια:οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας), Κίμων Σταματελόπουλος(Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/139594-2/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες