COVID-19: Νέα Δεδομένα για τις Βλάβες που Προκαλεί στην Καρδιά

Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των καρδιακών κυττάρων, μία επίδραση που δεν παρατηρείται σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Immunology.

Η ομάδα της μελέτης εξέτασε δείγματα από διάφορα όργανα σε ασθενείς που είχαν καταλήξει από COVID-19, γρίπη ή άλλα αίτια. Από τις αναλύσεις αυτές οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της COVID-19 λοίμωξης στην καρδιά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που κατέληξαν από COVID-19 είχαν συγκεκριμένες βλάβες στο DNA της καρδιάς, κάτι που δεν παρατηρήσαμε στους ασθενείς με γρίπη», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Κατά συνέπεια, από την έρευνά μας φαίνεται ότι η COVID-19 και η γρίπη επηρεάζουν την καρδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο».

Συνολικά, στην έρευνα εξετάστηκαν δείγματα καρδίας από 7 ασθενείς με COVID-19, 2 ασθενείς με γρίπη και 6 ασθενείς που κατέληξαν από άλλα αίτια. Η προσέγγιση που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για τις αναλύσεις τους μπορεί να ανιχνεύσει μεταβολές στο DNA  και λέγεται “transcriptomic profiling”.

Σήμερα είναι γνωστό ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες που σχετίζονται με φλεγμονή στην καρδιά, επομένως οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν ενδείξεις εκτεταμένης φλεγμονής. Ωστόσο, προς έκπληξή τους παρατήρησαν ότι τα σήματα της φλεγμονής είχαν κατασταλεί και υπήρχαν αρκετές ενδείξεις βλαβών και επιδιόρθωσης του DNA.

«Όλες οι ενδείξεις που ανιχνεύσαμε δείχνουν ότι υπάρχουν βλάβες στο DNA, αλλά όχι φλεγμονή. Προφανώς ενοχοποιείται κάποιος άλλος μηχανισμός που δεν έχουμε καταφέρει να ταυτοποιήσουμε μέχρι σήμερα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι βλάβες στο DNA της καρδιάς που παρατήρησε η ομάδα ομοιάζουν αρκετά με αυτές που προκαλούν διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα αποτελέσουν τη βάση για νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών από την COVID-19. Η παραπάνω πληροφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μας επιτρέψει να χορηγήσουμε άμεσα θεραπείες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι 7 ασθενείς που εξετάστηκαν στην έρευνα είχαν χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο.

«Ιδανικά, στο μέλλον με μία απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 σε έναν ασθενή, ιδιαίτερα αν πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία ή αν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα στην εξερεύνηση των βλαβών που προκαλεί η COVID-19 στο DNA της καρδιάς. Οι έρευνες αυτού του είδους είναι δύσκολο να διεξαχθούν καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση στα όργανα των ασθενών που κατέληξαν από τον ιό.

«Οι διαφορές που παρατηρήσαμε ανάμεσα στην COVID-19 και τη γρίπη είναι εμφανείς. Στις επόμενες μελέτες μας θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε περισσότερο τις επιδράσεις της COVID-19 στην καρδιά», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/covid-19-nea-dedomena-gia-tis-vlaves-pou-prokalei-stin-kardia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες