COVID-19: Επτά παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση σε ασθενείς με καρκίνους του θώρακα

Ισχυρό σύστημα πρόγνωσης με βάση παράγοντες για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη SARS-CoV-2 σε ασθενείς με καρκίνο του θώρακα που προέκυψαν από έρευνα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς γιατρούς. Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από το ενεργό παγκόσμιο μητρώο Thoracic Cancers International COVID-19 Collaboration (TERAVOLT).

Τα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Alessio Cortellini, MD , στο Journal of Thoracic Oncology. Στόχος των ερευνητών είναι να αποτυπωθεί η επίδραση της λοίμωξης από COVID-19 σε ασθενείς με κακοήθειες θωρακικής νόσου παγκόσμια. Τα  βασικά ευρήματα της μελέτης παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Γ’ Παθολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο Σωτηρία) ,της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια), Κοσμάς Πανταζόπουλος (Ακαδημαϊκός Υπότροφος) και Κωνσταντίνος Συρίγος (Καθηγητής-Διευθυντής).

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 114 κέντρα σε 19 χώρες έχουν ενεργοποιήσει τη μελέτη και 92 έχουν συνεισφέρει δεδομένα. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν ασθενείς που έπασχαν από  καρκίνους του θώρακα (μη μικροκυτταρικό και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μεσοθηλίωμα, όγκους  θύμου και άλλους νευροενδοκρινικούς  όγκους πνευμονικής προέλευσης)  και είχαν  διάγνωση COVID-19  είτε  εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη (με χρήση PCR/ορολογική εξέταση)  είτε ύποπτη λοίμωξη SARS–CoV-2 με βάση ακτινολογικά ευρήματα που συνάδουν με πνευμονία COVID-19 και κλινικά συμπτώματα (π.χ. πυρετός > 99,5°C, βήχας, μείωση κορεσμού οξυγόνου τουλάχιστον 5%, βήχας, διάρροια, ωτίτιδα, δυσγευσία, μυαλγία, αρθραλγία, επιπεφυκίτιδα και ρινόρροια).

Προσδοκία ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με κακή έκβαση της λοίμωξης, προκειμένου οι επαγγελματίες υγείας να έχουνε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για θεραπείες που μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωση του COVID-19.  Σκοπός είναι και η αξιολόγηση  των  μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που  σχετίζονται με τη φροντίδα ασθενών με ιάσιμες και ανίατες κακοήθειες του θώρακα.

Έως τις 15 Απριλίου 2021, οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει  1.491 ασθενείς σε 18 χώρες με μια  μέση περίοδο παρατήρησης τις 42 ημέρες.  Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 361 θανατηφόρα συμβάντα με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, από όλες τις  αιτίες, το  24,2%.

Από την αναδρομική  εξέταση, προέκυψαν οι εξής παράγοντες θανάτου σε περισσότερες από 70 μεταβλητές που αναλύθηκαν:

  1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (κλίμακα ECOG)
  2. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΩΝ
  3. ΠΡΟΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ ΟΡΟΥ
  4. ΣΤΑΔΙΟ ΟΓΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ COVID-19
  5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  6. C-ΑΝΤΙΔΡΩΣΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ( C-RP)
  7. ΗΛΙΚΙΑ

Σημειώνεται ότι έχει αποδειχθεί πως οι ασθενείς με κακοήθειες του θώρακα παρουσιάζουν υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από λοίμωξη SARS-CoV-2, με ποσοστά θνησιμότητας να κυμαίνονται από 22% έως 41%, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Η κακή βιολογική κατάσταση (performance status) των ασθενών έδειξε την ισχυρότερη σχέση με την κακή έκβαση της νόσησης με  COVID-19. Πλέον αναμένεται να αναλυθούν και δεδομένα μετά τους εμβολιασμούς σύμφωνα με τους γιατρούς της μελέτης.

Πηγή: https://virus.com.gr/covid-19-epta-paragontes-kindynoy-gia-varia-nosisi-se-astheneis-me-karkinoys-toy-thoraka/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες