back to top

Claw back- rebate – ασφαλιστικές τιμές -πληθωρισμός

Ας αρχίσουμε από τις λεπτομέρειες.

Το 1991 εκδόθηκε το τελευταίο ΠΔ 154 που αναθεώρησε το ύψος των αμοιβών των ιατρικών πράξεων και αυτό χωρίς κοστολογικά κριτήρια.

Πέρασαν 32 χρόνια χωρίς το ΦΕΚ του κρατικού τιμολογίου να αναθεωρηθεί .

Στα 32 αυτά χρόνια ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 250% ενώ από την σχετική υποτίμηση του euro προκύπτει διαφορά αγοραστικής αξίας αθροιστικά 330%

Το 2012 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τα εργαστήρια εκπροσωπήθηκαν από την ΠΟΣΙΠΥ , τον Σύνδεσμο Διαγνωστικών Κέντρων και την Ένωση Φορέων Π. Υγείας (Βιοϊτρική)

Στα μέσα του 2012 ο ΕΟΠΥΥ απέκτησε το δικαίωμα να ορίζει ασφαλιστικές τιμές και με απόφασή του τις επέβαλε αντί των τιμών ΦΕΚ. Οι ασφαλιστικές τιμές μέσο-σταθμικά μείωσαν τις τιμές ΦΕΚ κατά 40 % και περίπου ταυτόχρονα άλλαξε το σύστημα εκπτώσεων (rebate) μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ασφαλιστικές τιμές ακόμη κατά 15 % μέσο-σταθμικά.

Όλες αυτές οι μειώσεις έγιναν για να αντιμετωπιστεί ο ελλειμματικός κλειστός προϋπολογισμός που αυθαίρετα χωρίς καμμιά οικονομοτεχνική μελέτη επέβαλλε το ΥΠ.ΟΙΚ. καθ’ υπόδειξη της Τρόικας για την κάλυψη των ασφαλισμένων σε εργαστηριακές εξετάσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπολειπόμενο κατά 200000000 εκατομμύρια περίπου από την έκθεση του ΟΟΣΑ που προέβλεπε για την Ελλάδα το ποσό των 550000000 εκείνη την εποχή το 2012 δηλαδή.

Περί το τέλος του 2013 με απαίτηση της τρόικας νομοθετήθηκε το claw back που η κατά λέξη μετάφραση σημαίνει αρπάζω πίσω και η συνέπεια του είναι ο ΕΟΠΥΥ να χρεώνει τους παρόχους κατά το ποσοστό υπέρβασης του ελλειμματικού προϋπολογισμού επί του τζίρου του κάθε εργαστηρίου.

Με την αύξηση του αριθμού των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ , την προσθήκη ασφαλισμένων αλλά και κοινωνικές παροχές σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων με τον μηδενισμό της συμμετοχής τους το claw back έφτασε τo 40% -45% επί του τζίρου και το οποίο μάλιστα προεισπράττεται κατά το 70 % του. Έτσι αφήνονται τα εργαστήρια χωρίς ρευστότητα για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή προεισπράττει την επιστροφή από τους παρόχους πριν τους πληρώσει.

Το ότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και δεν προβαίνουν σε καμμιά διορθωτική κίνηση αποδεικνύεται από τα εξής δύο πραγματικά περιστατικά .

Πρώτον ότι το claw back αναφέρεται στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ ως έσοδο, Δηλαδή, μέρος της αμοιβής των εργαστηρίων είναι έσοδο του εργοδότη τους!! και

Δεύτερο η αναφορά σε κάθε ΥΑ προσθήκης νέας εξέτασης στην gamma των εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ότι, η προσθήκη της εξέτασης αυτής δεν θα προκαλέσει δαπάνη στον οργανισμό αφού αυτή την δαπάνη θα την απορροφήσει το claw back των παρόχων , με άλλα λόγια θα την πληρώσουν αυτοί που θα έπρεπε να αμειφθούν για την εκτέλεσή της.

Το κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση να παρέχει περίθαλψη στους πολίτες του. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται να διαθέτει τα αντίστοιχα κονδύλια για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν φάρμακα και υπηρεσίες υγειονομικές μέσω της κοινωνικής ασφάλισης.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Η χάρτα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν την απλήρωτη εργασία και κάπου αλλού στο Σύνταγμα έχει γραφεί ότι δεν επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών και η πώληση αγαθών κάτω του κόστους.

Η απλήρωτη εργασία αποτελεί δουλεία και η δουλεία έχει καταργηθεί(?) από τις αρχές του 19ου αιώνα και

Πλανάται λοιπόν το ερώτημα έχει όντως καταργηθεί η δουλεία ή συγκεκαλλυμένα στο πρόσωπο των εργαστηριακών γιατρών στον 21ο αιώνα ζει και βασιλεύει ?

Η λύση του προβλήματος είναι πολιτική και εξαρτάται απόλυτα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

1ο Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στα 600.000.000 που είναι οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων με δυνατότητα αναπροσαρμογής σε έκτακτες περιστάσεις π.χ. πανδημία

2ο Περιορισμό της συνταγογράφησης με την καθιέρωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων και τον έλεγχο της συνταγογράφησης στην πηγή ώστε να προλαμβάνονται τυχόν καταχρηστικές συνταγογραφήσεις .

3ο Επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου ιατρικών πράξεων με κοστολογικά και πληθωριστικά κριτήρια σε τακτά χρονικά διαστήματα και αντίστοιχη προσαρμογή του προϋπολογισμού σε κάθε προσθήκη εξετάσεων η μεταβολής κοινωνικών παροχών που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό .

4ο Νομοθετική κατάργηση του claw back .

Όσο γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ξεστόμισε την κατάπτυστη δήλωση «περί των ευεργετημένων αχάριστων εργαστηριακών γιατρών» ομολογώντας ταυτόχρονα ότι η κατάργηση του claw back θα επέφερε κατάρρευση του οργανισμού . Το claw back δηλαδή χρησιμεύει για την χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μια ομολογία πρωτοφανής Αντί το κράτος να βρει την χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων έχει μετακυλήσει την υποχρέωση σε εργαζόμενους που προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά .

Η κατάσταση αυτή αφήνεται στην κρίση σας

Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου

Συνταξιούχος Βιοπαθολόγος

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΣIΠΥ

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/02/claw-back-rebate.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ένωση Παθολόγων: 3+2 παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ

«Έκδηλη η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ» Θετικό βήμα θεωρεί τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου για τη συνεργασία των ιδιωτών...

ECDC: Πόσο κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών

Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και τι πρέπει να πράξουν οι εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας. Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε...

Είτε με βήματα είτε με χρόνο το αποτέλεσμα της άσκησης στην υγεία είναι το ίδιο

Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων Μερικοί άνθρωποι, σε ό,τι αφορά την άσκηση, θέλουν να μετρούν τα βήματα που κάνουν καθημερινά, ενώ άλλοι προτιμούν να...

Ετικέτες