Χειρουργεία: Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» – Τι αλλάζει

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας

Μία ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων προωθεί για όλα τα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας. Με βάση τα όσα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η νέα ενιαία λίστα θα είναι υπό την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που εκτός των άλλων χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Πώς θα γίνεται η παρακολούθηση

Συγκεκριμένα η ΗΔΙΚΑ θα εντάσσει τους ασθενείς στην ενιαία λίστα «κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς, και επιφορτίζονται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον εκτελούντα την επεξεργασία».

Η λίστα θα καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς».

Η αξιολόγηση θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Τα «παραθυράκια» της παράκαμψης

Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Πάντως και με την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, η προτεραιότητα μπορεί και πάλι να παρακαμφθεί αφού κατά τη συνήθη τακτική, οι γιατροί που θέλουν να προωθήσουν τους δικούς τους ασθενείς πρώτους στη σειρά, επικαλούνται επείγοντα ζητήματα υγείας για τα οποία ουδείς μπορεί να τους φέρει αντίρρηση. Άλλωστε επιχειρηματολογούν με ιατρικούς όρους που δεν αμφισβητούνται εύκολα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι παλαιότερες λίστες χειρουργείων που διαθέτει κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς που είναι σε αναμονή για νυστέρι. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στους Διοικητές Νοσοκομείων να ξεκαθαρίσουν τα ονόματα για να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς είναι ακόμη σε ανάγκη για επέμβαση ή έχουν χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί.

Πηγή: ethnos.gr, https://www.neakriti.gr/ygeia/2018717_heiroyrgeia-pos-orizetai-i-lista-proteraiotitas-ti-allazei

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες