back to top

Χατζηχριστοδούλου: Πόσο να ανησυχούμε στην Ελλάδα για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων

Πότε τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου καταλήγουν θανατηφόρα αλλά και πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα για τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων «mpox», μετά το πρώτο κρούσμα επί ευρωπαϊκού εδάφους στη Σουηδία;

Στα παραπάνω επίκαιρα και «καυτά» ερωτήματα για τη δημόσια Υγεία, απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στην ΕΡΤ:

Όπως είπε, περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γι’ αυτό το CDC αύξησε τον κίνδυνο σε μέτριο.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. “Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα” πρόσθεσε..

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση είναι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. “Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο” είπε.

Όσον αφορά στην έξαρση του στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μετά την πανδημία του covid παρατηρήθηκε ότι πολλές χώρες ευρωπαϊκές παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων αυτών και σοβαρά νοσήματα και θανάτους.

“Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό όταν έχουμε πυρετό, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας και ο γιατρός να κάνει την διαφορική διάγνωση και να χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα το στρεπτ τεστ. Δεν το συνιστώ να το κάνουμε μόνοι οι γονείς γιατί εκεί έχουμε λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης και λανθασμένα αποτελέσματα” συμβούλευσε.

Πηγή: www.medispin.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαθέσιμο στην Ελλάδα το νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ζήτημα αισθητικής ή μόδας καθώς διεθνώς αναγνωρίζεται ως μια χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος. Βιολογικοί, γενετικοί, συμπεριφορικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες συμβάλλουν...

Μεταλλάξεις σε γονίδιο αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για το επικίνδυνο σύνδρομο MIS-C σε παιδιά με κορονοϊό

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια σπάνια κατάσταση μετά από λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 που σχετίζεται με εντερικές εκδηλώσεις. Η περίπτωση ένα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.01.2025 –Ανταγωνιστές Αλατοκορτικορεοειδών

Στο αεροδρόμιο περιμένοντας να επιβιβασθεί. H νεκροψία τίποτα! Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων Βρέθηκε στο δωμάτιο της νεκρή το ΣΚ Αυτού του είδους οι ειδήσεις πουλάνε στα ΜΚΔ αλλά...

Ετικέτες