ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ: Η ΝΕΑ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ «ΒΙΟΨΙΑ»

Τι είναι;

Είναι μια νεότερη τεχνική της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες επιπρόσθετες πληροφορίες για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας τόσο στην πρώιμη διάγνωση, όσο και στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών.

Πώς γίνεται;

Τεχνικά, η μαγνητική τομογραφία βασίζεται στο φαινόμενο του μαγνητικού συντονισμού και τη χρήση κυμάτων ραδιοσυχνότητας, μέσω των οποίων με την κατάλληλη επεξεργασία λαμβάνονται εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Η πολυπαραμετρική χαρτογράφηση του μυοκαρδίου (CMR mapping) βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2, και Τ2*, μέσω των οποίων μπορεί να καθοριστεί η σύσταση κάθε σημείου του μυοκαρδίου.

Είναι ασφαλής κι ανώδυνη εξέταση, χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία, και δε χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Η διάρκεια της συνήθως είναι 30-45 λεπτά. Σχεδόν πάντα, γίνεται χρήση ειδικού σκιαγραφικού ενδοφλεβίως (γαδολίνιο).

Τι μας προσφέρει;

Η μαγνητική τομογραφία γενικά μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την ανατομία και λειτουργικότητα της καρδιάς με μεγαλύτερη ακρίβεια από το υπερηχογράφημα. Επίσης, εξετάζει την ανατομία των μεγάλων αγγείων, όπως της αορτής, με μεγάλη ακρίβεια κι επαναληψιμότητα.

Η πολυπαραμετρική χαρτογράφηση ανιχνεύοντας τη σύσταση του μυοκαρδίου, θέτει πολλές φορές τη διάγνωση σε δύσκολα και αμφιλεγόμενα προβλήματα της καρδιάς (όπως η βιοψία, αλλά αναίμακτα). Μπορεί λοιπόν να ανιχνεύσει την ίνωση του μυοκαρδίου (όπως σε έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια), τη φλεγμονή – οίδημα (σε μυοκαρδίτιδα ή φλεγμονώδεις νόσους όπως η σαρκοείδωση), το λίπος (όπως σε αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια), την εναπόθεση σιδήρου (σε μεσογειακή αναιμία) ή αμυλοειδούς (σε αμυλοείδωση). Επίσης, μπορεί να εντοπίσει βλάβες σε πρωιμότερο στάδιο, και διάχυτες/διάμεσες βλάβες που δεν μπορούν να απεικονιστούν στις κλασικές τεχνικές της μαγνητικής (όπως σε βλάβες από χημειοθεραπεία ή ορισμένες μυοκαρδιοπάθειες). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή είναι ποσοτική, επομένως πολύ χρήσιμη για την παρακολούθηση μιας πάθησης με διαδοχικές μετρήσεις.

Τέλος, με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ ισχαιμικής (από στεφανιαία νόσο) και μη ισχαιμικής

αιτιολογίας της καρδιακής ανεπάρκειας, να εκτιμηθεί η αιμάτωση του μυοκαρδίου (πιθανή ισχαιμία), και η βιωσιμότητα τμημάτων του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα (αν δηλαδή έχει ένδειξη να γίνει επαναιμάτωση με αγγειοπλαστική-stent ή bypass–CABG)

Οι κυριότερες ενδείξεις είναι:

  • Στεφανιαία νόσος (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, χρόνια στεφανιαία νόσος, θωρακικό άλγος)
  • Μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα
  • Μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική, διατατική, αρρυθμιογόνος, από διηθητική νόσο όπως σαρκοείδωση ή αμυλοείδωση, από υπερφόρτιση σιδήρου όπως σε μεσογειακή αναιμία με πολλαπλές μεταγγίσεις), και διαφορική διάγνωση από αθλητική καρδιά ή υπερτασική καρδιοπάθεια
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής)
  • Καρδιακές μάζες (όγκοι, θρόμβοι)
  • Παθήσεις αορτής (διάταση-ανεύρυσμα, διαχωρισμός)
  • Βαλβιδοπάθειες
  • Διερεύνηση αιτιών καρδιακών αρρυθμιών, και απεικόνιση της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών προ κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής

Με τις πληροφορίες που λαμβάνονται από την εξέταση, εκτός από τη διάγνωση των ανωτέρω παθήσεων, καθορίζεται και η πρόγνωση των ασθενών, καθοδηγώντας έτσι την περαιτέρω παρακολούθηση και θεραπεία.

Στο Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς της Κοσμοιατρικής υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήση νεότερων τεχνικών μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς (χαρτογράφηση μυοκαρδίου) με τα μέγιστα οφέλη για τον ασθενή.

Από την Δρ. Πηνελόπη Ραφούλη Στεργίου, Καρδιολόγο με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση

Πηγή: https://www.mydoctors.gr/episthmonika-arthra/xartografisi-tou-muokardiou-me-magnitiki-tomografia-kardias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες