back to top

ΧΑΠ : Νεότερα Θεραπευτικά Δεδομένα

Έδειξε βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας σε κλινικές δοκιμές.

Ορισμένοι άνθρωποι με σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορούν να αναμένουν σημαντική βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών. Αυτό περιλαμβάνει και την αύξηση της πνευμονικής λειτουργίας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε τώρα την έγκριση ενός μονοκλωνικού αντισώματος για ασθενείς με την κλασική νόσο του καπνίσματος και ανεπαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων.

Το εν λόγω φάρμακο είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα dupilumab, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο για χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα όπως η ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα κ.λπ.

Το φάρμακο μπλοκάρει ένα ορισμένο ποσοστό των υποδοχέων της ανοσολογικής αγγελιοφόρου ουσίας ιντερλευκίνη-4 στα λευκά αιμοσφαίρια (Β και Τ κύτταρα) και έτσι αναστέλλει την προφλεγμονώδη δράση της ιντερλευκίνης-4 και της ιντερλευκίνης-13. Το φάρμακο δεν αποδυναμώνει την ανοσολογική άμυνα.

Η επίδραση στη ΧΑΠ έχει αποδειχθεί σε δύο μεγάλες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η μία από αυτές δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine”. Περίπου το 5%των ανθρώπων πάσχουν από αυτή τη χρόνια νόσο, η οποία συνδέεται με επιταχυνόμενη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι συνέπεια του καπνίσματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος διαγιγνώσκεται μόνο σε προχωρημένο στάδιο. Η φαρμακευτική θεραπεία βασίζεται σήμερα κυρίως σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα μακράς δράσης (κορτιζόνη) και βρογχοδιασταλτικά (β-αγωνιστές, αντιχολινεργικά) με τη μορφή εισπνεόμενων σπρέι.

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πάντα επιτυχές. “Περίπου οι μισοί ασθενείς με ΧΑΠ συνεχίζουν να εμφανίζουν αιφνίδιες παροξύνσεις παρά τη μέγιστη δυνατή θεραπεία με τριπλή εισπνεόμενη θεραπεία “, έγραψε η διεθνής ομάδα συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός πνευμονολόγος Klaus Rabe (Lungenclinic Großhansdorf κοντά στο Αμβούργο), στο New England Journal of Medicine.

Το dupilumab θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για ασθενείς με ΧΑΠ με συγκεκριμένη φλεγμονώδη αντίδραση (τύπος 2- ηωσινοφιλία).

Στη μελέτη συμμετείχαν 935 ασθενείς. Οι μισοί έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Μετά από ένα έτος, αναλύθηκαν τα δεδομένα από 721 συμμετέχοντες στη μελέτη.

Συνολικά, οι ασθενείς με ΧΑΠ που έλαβαν dupilumab επιπλέον της άλλης φαρμακευτικής τους αγωγής είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες οξείες παροξύνσεις, οι οποίες συχνά συνδέονται με νοσηλεία και τεχνητή αναπνοή, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τέτοιες παροξύνσεις οδηγούν συχνά σε μόνιμη επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας. Αντίθετα, η πνευμονική λειτουργία των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με dupilumab βελτιώθηκε σημαντικά στη μελέτη.

“Το dupilumab είναι η πρώτη νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη ΧΑΠ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στην ΕΕ, αυτό σημαίνει μια νέα θεραπευτική επιλογή για περίπου 220.000 ενήλικες με τη νόσο”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

Στις ΗΠΑ, το φάρμακο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η απόφαση αναμένεται εκεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ένα άλλο νέο φάρμακο για τη ΧΑΠ για εισπνοή εγκρίθηκε εκεί πριν από λίγες ημέρες.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία Ensifentrin, η οποία είναι αναστολέας δύο ενζύμων (PDE3 και PDE4) και προορίζεται τόσο για τη διαστολή των βρόγχων όσο και για τη μείωση της φλεγμονής στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Σε κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία αυτή μειώνει τη συχνότητα των παροξύνσεων κατά 40% και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Πηγές:
New England Journal of Medicine, https://www.iatronet.gr/article/126231/monokloniko-antisoma-gia-thn-therapeia-ths-hap

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες